Sponsoreret / Jeg et spritnyt husmortip! Lav hjemmelavet snaps på fem minutter. Det er et lige så billigt husmortip, som den med at bage en plade småkager. Det tager også kun fem minutter, men gæsterne bliver mægtig imponerede og det hele dufter så dejligt og hyggeligt.

Snaps siger du? Ja. Som faste læsere vil vide, har jeg det som et nytårsfortsæt, at jeg vil tage på kurser og workshops i 2018. Jeg vil lære alt muligt. Og jeg er tyvstartet. I sidste uge var jeg således på snapsekursus. Nemlig! Snaps, som vi kvinder måske ellers nok har tænkt var sådan lidt shots eller Onkel Morfar-agtige, noget med “skål og resten i håret”. Men der er sket noget på det seneste.

Fuselfri! Det stod der på alle snapseflasker i gamle dage. Fusel er det, man får tømmermænd af. Flaske set hos De Danske Spritfabrikker.

Der små tegn, som tilsammen begynder at ligne noget. Hvis jeg stadig skrev hot-og-not-lister, ville jeg sige, at akvavit, er ved at være på hot-listen. Jeg havde set, at super tjekkede venner var begyndt at poste billeder af deres flotte snapse-eksperimenter på Instagram hen over efteråret. Min dygtigste plante-ven, Thomas, fik et par umodne valnødder med hjem fra min have i sommer, de skulle bruges på snaps.

Jeg var flere gange faldet over det der syltestøjsglas med snaps i supermarkedet og tænkt: Gad vide hvordan man bruger det, det ser smart ud. (Se hvordan nedenfor).

Samtidig ser vi Vikings herhjemme for tiden. Man bliver meget bevidst om sin vikinge-fortid af den serie. Og hvad de spiste og drak dengang. Snaps er en del af vores kulturhistorie. Øl og snaps. Det er hvad vi har drukket her i Danmark, siden vi drak mjød og brændevin ved egetræs-langbordene.

Der er noget i tiden. Vi er optagede af hygge, af lokale skikke og lokale nordiske råvarer. Og ja, nu er tiden er kommet til snaps, efter vi har hørt om øl på tusind måder de seneste par år. Sådan gik jeg og tænkte. Og så blev jeg inviteret på snapseworkshop og takkede ja, det er derfor det her indlæg er sponsoreret.

Ulrik – vores lærer på snapseworkshop – foran enorm samling af snapseflasker.

Vi blev budt velkommen af Ulrik. Som er bartender af den gamle skole og ved alt om alkohol og således også om akvavit, der betyder “livets vand”.

Hjemme er jeg ved at gøre klar til jul og julefrokost (se pynt!) og det er du sikkert også. Og måske skal du have snaps med. Og måske henter du bare en snaps på tanken på vej til festen. Men… det kan også være du har fem minutter til lige at afprøve denne her super nemme opskrift, som jeg fandt på, da jeg var til workshop hos Ulrik.

Jeg skal blandt meget andet servere stegt rullepølse til julefrokosten. Jeg vil gerne lave en drik, der passer til. Det bliver sådan her og det smager faktisk virkelig godt. Og hør her: Jeg har aldrig drukket snaps før.

Du tager et syltetøjsglas med basis snaps. Min store søn på 22 år har lige sendt mig en sms om at det er på tilbud i Føtex. Det er selvfølgelig en smule bekymrende, at ens lille barn holder øje med tilbud på brændevin, men omvendt hyggeligt, at vi kan tale sammen om opskrifter.

Brug dette:

Rosmarin + fennikelfrø + stjerneanis + laurbær

Put dette ned i glasset. Ryst. Stil væk nogle dage. Lav det mindst tre dage inden julefrokosten. Og si det gennem et te/kaffefilter. Så har du hjemmelavet snaps med til julefrokost. Smart, ikke?

Jeg lavede også forsøg med mynte. Det skal du ikke prøve. Det smager af tandpasta. Jeg puttede også roser ned i snaps. De skal kun være der ganske kort tid, ligesom mynten. Ellers er det snask. Til gengæld var blade fra brombær og en gren fra solbær virkelig gode. Men allerbedst var citron – både hel citron, skal af citron skåret fint uden det hvide kød, meget meget fint til snaps. Andre på kurset brugte noget fra det søde køkken, vanilje, kanel, honning i snapsen, men jeg havde fokus på min rullepølsesnapsesmag på… Endelig er der dem, der vi have chili og lakrids i alting, og det kan du prøve. Det, jeg lærte på kurset var, at det er helt ok at forsøge sig lidt frem med at personliggøre sin egen snaps. Og det er det, man bruge en basissnaps (dem i syltetøjsglassene) til.

I næste uge skal vi have om snaps, der bliver til en slags gin…

Læs mere på: #minbasis @aalborgbasis 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...