Denne haveklumme er skrevet i 2017 og rettet til i 2018. Sidste år var foråret på vej lige netop nu. I år lader det vente på sig, for det ser ud til, at der kommer polarkulde i næste uge. Alligevel kan du godt læse både denne klumme og den næste og den næste. For det kommer nogenlunde til at passe alt sammen alligevel. Bare lidt forskudt. Det er også lidt forskudt med den frøbytte-dag, som jeg inviterer til nedenfor, fordi teksten er fra 2017. I år er der frøbytte-dag på Rabarbergaarden i starten af april. Og jeg kommer og giver en lille gratis have-peptalk og snak om frø. Kom endelig. Og ja, det er her i 2018.

Foråret kommer i næste uge. Det er der talrige tegn på. Midt på ugen går vi fra vintermåneden februar til forårsmåneden marts. Altså er det helt officielt forår! Løgplanterne er på vej op. 

Knopper på træer er tydelige. Lærken er kommet og egern får unger. Et andet tegn er aktivitet i planteskoler rundt omkring og i gårdbutikker på landet.

Der foregår sikkert en masse, der hvor du bor, som du kan berette om – og gør det endelig i tråden under dette indlæg på min Facebook-side – så skynder jeg mig at fortælle, hvad der foregår her i min baghave.

Min forholdsvis nye have (og endnu meget ufærdige, skal jeg skynde mig at sige) befinder sig i Gribskov. Vi er oppe ved Kattegat på det nord-østlige hjørne af Sjælland. Oppe i det område mange kender som Tisvilde og Tisvilde Hegn. Det er her, hvor kongen fremsynet og ja – enevældigt og diktatorisk og via tvangsarbejde – for to hundrede år siden fik gennemført en fantastisk tilplantning: En skov kaldet Tisvilde Hegn, som forhindrede sandflugt. Altså

undgik vi, at alt blæste væk.

Der har været vikinger i hobetal heroppe – og man kan næsten ikke sparke sig frem i mulden for guldskatte af samme grund – ligesom der ses gravhøje hvor som helst (59 i skoven!). I de sidste par hundrede år har der foruden fiskere og bønder også været fastboende kunstnere heroppe. Fordi lyset er fantastisk. Det er Sjællands Skagen. Den kontekst tænke jeg over, da jeg byggede mit hus, og jeg satte derfor et stort nordvendt vindue i, sådan som det ses i de gamle boliger, der har huset kunstnerne. Selv om man ikke maler i lyset fra det nordvendte vindue, så er lyset fra nord en daglig glæde. Noget, jeg ikke længere kan undvære.

Her på egnen er det godt at dyrke. Postevandet smager fantastisk. Og jeg har jeg fundet mange ligesindede fastboende havemennesker i nabolaget. Alt i alt er det svært ikke at tilbringe al tiden heroppe ved sommerhuset. Året rundt.

Lyset vender tilbage.

Lyset vender tilbage.

 

FRØ-BYTTE POP-UP PÅ RABARBERGAARDEN

På lørdag er der Frøbytte-Pop-Up hos mine naboer på Rabarbergaarden. Det er et lærende økologisk landbrug, som både huser Haver Til Maver (skolehaver), gårdbutik, produktionskøkken og spiserestaurant. Og på lørdag kan man altså komme med sine frø (man må også komme uden frø), man kan bytte med andre frø-mennesker, man kan få den bedste spagnumfri øko-så-og-priklejord med hjem og man kan få en snak med andre havemennesker. Man kan også møde mig og hunden Emil! Jeg vil signere bøger i et hjørne og svare på alle tænkelige have-spørgsmål.

Og for alle jer, der kom til det vildt velbesøgte loppemarked, vi holdt her i nabolaget i sommer, er der godt nyt. Ja, vi gør det igen til sommer. Og hende med den bedste stand, Babette, min nabo til den anden side, åbner garagen og sælger ud af sine gode sager på lørdag i anledning af forår og frøbyttedag (psst, hun prissætter alt for billigt. Hun hedder Babettes Krims Krams på Instagram). Det er kun 50 skridt fra Rabarbergaarden.

Se kørselsvejledning til Rabarbergaarden ved at klikke på det tag, jeg har lavet på billedet fra gården på

Instagram eller se www.rabarbergaarden.dk. Der vil være ild i pejsen og der vil blive serveret en varm ret – ligesom der er kaffe, te og kage om eftermiddagen. Det hele foregår fra 11-15 og jeg glemmer rent hovedattraktionen: Esther og Bodil har grise-børn nede i folden. Til påske vil der sikkert være lam. Det plejer der. Læs mere om frøpopup i hele landet her.

Ikke langt herfra – ovre på Fuglebjerggård ved Helsinge – hos Camilla Plum er der også forårsstemning. Just i den forgangne uge blev webshoppen ”med nordens største udvalg af økologiske frø” relanceret. Det er rigtig fint. Samtidig er Camilla Plum begyndt at skrive en opskrift, der passer til vejr og humør, hver eneste dag på Facebook. Det er en gratis gavebod af viden om mad og have, vi får adgang til her. Derfor husk den store karmalov! Husk, at købe noget i webshoppen og gårdbutikken, for at støtte, så det hele fortsætter. Ingenting kommer af sig selv. Kun lommeuld.

På lørdag kan du således støtte ved at tage til det dejligste arrangement. Om Mellemøstlige grøntsager.

Om Mellemøstlige grønsagsretter med aubergine, granatæble, mynte… Det er fra kl. 12-16.00 og der er åbent i planteskolen og i gårdbutikken med frø, dahlia, læggekartofler, frugt og bær i alle mulige sjældne sorter, ægte blåbær, kakifrugter, abrikoser, dværgnektariner, honningbær. Se mere her:

Og når man nu er heroppe, så kan man med fordel tage en tur til vandet. Se på det hav, der på gode dage kan sammenlignes med Vesterhavet. Tag også meget gerne forbi fiskebilen – eller til Gilleleje Havn – og få pivfrisk stenbiderrogn, der er i sæson nu. Prøv dem med røsti af kartofler og jordskokker, der stadig fås i gårdbutikkerne, direkte fra mulden. Og kender du ikke Kødsnedkeren i Ørby, så er han også et besøg værd. For slet ikke at tale om Den Lille Cafe og Kongernes, som er at finde nede i hovedgaden i Tisvildeleje. Men det har jo ikke noget med have at gøre. Men nu sagde jeg det lige alligevel. Det bliver en dejlig forårsweekend.

DENNE UGE I HAVEN – UGE 9

 • Den ene dag er der snestorm, den næste høj sol, de næste dage grå regn. Det er et underligt vejr.
  Man kan ikke rigtig komme i gang, som hvis det var ægte forår. Men man kan noget andet. Man kan rydde op! I denne uge fik jeg ryddet op i haveskuret og også lidt – ikke nok – i drivhuset. Kørt til Genbrugspladsen, der må hedde sådan, fordi man kommer iGen og iGen.
 • Hvis man ikke kan vente, kan man lægge kartofler til forspiring. Blå kartofler. Aspargeskartofler. Alt hvad man vil. Jeg gør det ikke, fordi jeg har erkendt, at Thomas Gartner er sindssygt meget dygtigere til kartofler end jeg. Har man mindre børn, synes jeg dog, at man bør gøre forsøget med egne kartofler, bare for at vise hvordan det foregår fra forspiring, spirer, til grave ned, til hyppe, til at grave op til Grundlovsdag.
 • Man kan også så tomater i vindueskarm. Det gør de ivrige. Og sætter lys på. Jeg venter! Ligesom jeg stadig venter med ærteblomsterne. En uge endnu.
 • Mens jeg venter på frostfri jord, til at grave i, kigger jeg efter buske og smukke stedsegrønne vækster rundt omkring. Min have har for lidt grønt om vinteren og der skal fremover plantes
  stedsegrønt bunddække som hasselurt og vinca. Ligesom jeg skal have fat i nogle kejserbuske.
 • Måske skulle man også plante en ærtecypres (også kaldet blød ene). Den ligner enebær meget, men har botanisk set intet med den at gøre. Gror godt i flimreskygge, tåler ikke fuld sol. Giver gode bløde kviste til kranse.
 • Prøv at lægge mærke til, hvor pæn den udskældte liguster egentlig er om vinteren. Og hele efteråret. Den kan man roligt plante som hæk.
 • Køb et sankekort hos skovfogeden i den nærmeste skov. Det er billig måde at få brænde på. Og er tilmed en genvej til motion og en god udflugt (med børnene)
 • Køb knitrende tulipaner og få forårsfornemmelser. Man har kunnet købe dem længe, men nu er det ordentligt i sæson. Blomster er som bær og grønt, man skal benytte sig af det, der er i sæson.
 • Vinteradonis blomstrer. Læg mærke til navnet! Dem skal jeg have plantet nogle af.
 • Pluk små buketter af vintergækker og erantis. Så dejligt at have på morgenbordet.
 • Smukke martsvioler er så småt fremme.
 • Sæt osteklokker eller minidrivhuse hen over planter, du er næn om, og som du vil have hurtigere frem. Det kan være forårslatyrus (vårfladbælg) eller krokus. Eller lige om lidt rabarberplanterne!
 • Hvert år på denne tid planter jeg (det har jeg nævnt før, men siger det lige igen) som det første vibeæg, blå anemoner, stedmoderblomster og hornvioler. Især hvis vejret er mildt et par dage. De små robuste planter sættes med god afstand i altankasser, potter og kummer eller i gamle vinkasser af træ eller fiskekasser af zink. Stedmoderen er en nem og taknemmelig plante. Den tåler frost. Er fin og blomstrende. Breder sig. Og så kan man bruge blomsterhovederne til pynt på kager i foråret. Hen på sommeren bliver blomsterne ranglede. Så kan de udskiftes.
 • At rydde sne kan være en stor opgave. Især for ældre husejere. Vi må hjælpe hinanden og især vores ældre naboer!
 • Husskaden går så småt i gang med at bygge rede. Gråanden ankommer i smukke flokke. Grønirisken begynder at synge!
 • For dem, der ikke er ude i haven, men nyder haven inde fra sofaen tror jeg aldrig, der har været så meget digitalt stof om have, at nyde. Både på Pinterest og Instagram. Og så har den elskelige Claus Dalby lavet en haveklub på sin hjemmeside www.clausdalby.dk, hvor man vil kunne være en del af et skønt grønt community.

UGENS BOG – ER IKKE EN BOG, MEN MIT YNDLINGSHAVEMAGASIN, DER HERMED ANBEFALES

UGENS MEST POPULÆRE HAVEBILLEDE PÅ MIN INSTAGRAM

Ja, det her billede blev ugens mest populære målt i likes. Det er nok fordi der både er knopper og frost… forår er lige ved at tage over…

Hvis du har ideer, forbedringer, forslag til bloggen – eller tanker om samarbejder eller ønsker om at få

et foredrag om have eller bæredygtighed ud til din kreds af mennesker, så send endelig en e-mail.

Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her.

Kan du lide hvad du læste? Vil du gerne have flere indlæg om have? Vi får ikke løn her på POV og ikke anden mediestøtte end den læserne giver os. Så jeg er meget glad for støtte på Mobilepay: 21435463. Jeg ser det!

Og en lille ting efter rulleteksterne – et godt citat

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...