Her er ugens haveklumme. Det er den klumme, jeg skrev hver uge i 2017. Jeg skrev den for at vende fokus mod noget dejligt, grønt og positivt. Jeg skrev fra uge 1, som for mig var et nulpunkt (på grund af kærestesorg).  Efterhånden som ugerne gik, så blev jeg gladere og gladere sammen med læserne af klummen. Det er det haveterapi kan! Her er uge 12 i haven. Værsgo!

Den 20.marts var det forårsjævndøgn. Det er et astronomisk fænomen, hvor solen endelig står over ækvator, så nat og dag bliver næsten lige lange her hos os. Martsjævndøgn fortæller, at nu er det sommer. Septemberjævndøgn varsler vinter.

Selv om det nu sådan set er sommer, så vær varsom i haven. Der er frost! Frost på plænen og på tagene af de uopvarmede skure om morgenen. Også denne morgen. Det betyder at vi skal styre os lidt endnu. Ikke noget med at stille de meste sarte spirer ud i koldt drivhus. Ikke noget med at fylde krukkerne med store hortensier med flotte blomster. Ikke noget med at grave en stor plante – som eksempelvis den kæmpe store rosmarin, jeg så hos blomsterhandleren i denne uge – ned i haven. Det er for tidligt.

Der har været år, hvor jeg ikke har kunnet styre mig. Mange år. Og jeg er også tidligere kommet til at købe kæmperosmarinbusken i marts. Men den er jo vokset op i et opvarmet, beskyttet miljø og har sikkert også fået temmelig meget gødning for at nå den størrelse. At komme med mig hjem til en kold martshave har føltes som en slem straf. Og planten gik hurtigt ud og det var dermed penge (og ressourcer) lige ud af vinduet. Derfor. Lad os forsøge at styre os lidt med de varmekrævende planter. Og glæde os over, at der er meget, der tåler vores vejrlig og vores breddegrader. (Ja, rosmarin tåler egentlig frost, hvis den er kommet fra et barsk og køligt miljø. Ikke hvis den er drevet frem til at se stor og fristende ud).

Nye typer af kamelia kan klare frost. Det er da et mirakel. Spørg efter den på din planteskole. Gå i det hele taget hen på planteskolen – og køb planter af dem, der ved noget om planter. Køb danske planter, det er mest bæredygtigt sådan. Også for et erhverv, der kæmper. Kom gerne en tirsdag formiddag, så der er god tid, undgå myldretiden, så får du mest at vide.

Ude i haven er der meget at glæde sig over nu her ved forårsjævndøgn. Lyset er kommet. Lammeøre, sankthansurt og knopurt ser livskraftige ud. Kærminde og kærmindesøster er på vej frem på særligt sydlige beskyttede steder (det er en form for staude). Kejserbusken har blomstret længe, på Instagram tror nogen, at det er kirsebærblomster, mens andre tror, at det er klimaforandringernes skyld. Men kejserbusken – og mange andre heltemodige vinterblomstrende buske – har blomstret siden januar. Af ren og skær venlighed. Så er der løgblomsterne (tulipaner, hyacinter og mange andre), der nu er umulige at overse med al deres viljestyrke, der buldrer op gennem den hårde jord. De løg vil bare frem!

Engang havde jeg to søde små drenge, der plukkede forårsblomster…

Juleroser, vintergækker og erantis er snart forbi, men frem kommer scillaer, vibeæg, anemoner (blå, gule og hvide) og sørme, om jeg ikke også har set påske- og pinseliljer på spring et særligt lunt sted denne uge.

Grene har store knopper. Jeg kan ikke lade være med at tage en solbærgren ind, fordi den dufter sådan af… solbær! Og jeg har også taget en ribes, en syren og lidt forsytia. De grønnes hurtigt indendørs. Et gammelt haveråd lyder, at der først er frostfrit i haven og klar til at plante, når den gule forsytia blomster derude.

Og meget andet, vi kan lægge mærke til i uge 12

Der er røde myrer i solen ovenpå tuerne i skoven. Det betyder forår.

En flot hugorm er set og fotodokumenteret på Facebook lige her i mit nabolag i denne uge. Det vil sige, at de er ude af hulerne nu.

Der er sommerfugle nu!

I aftes summede der pludselig en kæmpe fortumlet brombasse rundt oppe under loftet i huset.

Firben kan spottes i skovbunden.

Der er en kvidrende koncert af fugle – det er tiltaget fra sidste uge.

Hvis du ikke er på landet, så prøv at køre derud, helt langt ud på landet, hvor der ikke er gadebelysning en sen, klar aften. Den himmel som ses nu her ved forårsjævndøgn er noget helt særligt, klar, med tydelige lysende stjernebilleder.

Dræbersnegle kommer frem under krukker og sten, når vi rydder op i haven. Sæt hårdt ind fra start. Og strø grønkorn (fås på planteskolen) hvis der er en koloni.

Høns fotograferet i efteråret 2016

Jeg plejer at have mine høns med rundt i haven på det tidspunkt og de er flinke til at hakke de små dræbersnegle og de store er nemme for mig at hakke over med en håndskovl. Men i år er hønsene hjemmefra, fordi de skal være under tag, og jeg savner dem i haven. Når solen skinner er det ikke helt det samme, fordi der ikke ligger en flok høns og tager solbad i et hjørne. Jeg håber, de snart må komme hjem og at fugleinfluenza-alarmen bliver afblæst.

Ting at tage sig til i haven lige nu – uge 12

Lige nu er haven grim. Og rodet. Fordi der ikke er noget grønt æstetik til at dække over alting. Derfor er lige nu et godt tidspunkt, at få ryddet op og kørt på genbrugspladsen. Pas på fuglereder og andet yngel, når du rydder ud i brændestabler og kvas.

Ryd også op i krukker. Genbrug fra sidste år. Fjern gammel krukkejord – genbruges i bedene. Se om der er dræbersnegle gemt under krukker.

Tag en ordentlig omgang hård fitness ude i haven: Jorden skal graves godt igennem og det er allerede muligt, at rydde ukrudt i den vendte jord. Det giver sved på panden.

Når du buldrer rundt derude med jord og jordbakterier, så viser forskning, at du er i berøring med de samme ingredienser som findes i antidepressiv medicin. Det har jeg skrevet om i bogen Haveterapi og her er et link på det samme (på engelsk) . Jord er godt. Også for humøret!

Vask den gamle tørresnor af og vask tøjklemmerne med opvaskemiddel. Eller sæt ny tørresnor op! Forårsjævndøgn betyder mange lyse timer til at tørre tøj udendørs. Og tørretumleren blev forhåbentlig skrottet i forrige årti. (Bedst for klimaet sådan. Tøjet dufter desuden bedre og slides mindre, når det tørres udendørs).

Riv græsplænen for at give den luft. Der er sikkert ret meget mos, som er ved at få overtaget. Hvis det er slemt, kan du overveje at bede en gartner med en vertikalskærer om at komme forbi.

Lige nu kan du klare græstotter og ukrudt mellem fliserne ved at sparke det væk iført kraftige gummistøvler. Det er tusind gange nemmere end at skulle brænde det væk eller hive det op senere. Gå ud med nogle drenge eller piger på en våd dag og spark lidt i rillerne, så der det hurtigt væk.

Så indendørs. Jeg har sået tomater, palmekål og frøkenhat i dag. Hvad har du lyst til at så?

Gå fryseren efter for de sidste bær fra sidste sommers have og lav en omgang alliancemarmelade (bestående af hvad der nu er af bær og rabarberstykker). Snart kommer der nye rabarber og nye smage, så sidste års produktion skal bruges nu. Se – allerede rabarber på vej op.

Grønne billeder fra min uge på Instagram

Jeg har ikke været så meget i haven på landet her i ugen, fordi jeg har haft travlt med arbejde i byen. Og fredag lavede jeg en grøn sag for Bo Bedre (kommer i maj-nummeret), hvor jeg viste Urban Jungle-stilen i den lejlighed, hvor jeg bor og har kontor. Glæd jer til det nummer, det bliver vildt. Jeg afslører vist ikke for meget ved at vise et enkelt telefon-billede fra POV’s kontor. Vi er en startup-virksomhed. Vi forsøger at holde udgifterne helt nede. Andre start-ups har haft til huse i garager og forældres kældre. Vi bebor min søns værelse, mens han er på efterskole. Det er grønt og genbrug. Bordpladen – som er lavet ud af et gammelt dansegulv – stammer fra det kontorfællesskab jeg engang for 15 år siden havde med blandt andre Trine Nygaard (der også er skribent på POV). Planterne giver lidt liv og er nemme at flytte. Stolen er fundet brugt.

En lille smule grønt på skrivebordet. Inden der blev arrangeret og ordnet.

Vilde buketter – med forårsblomster. Billedet ligger med forklaring på Instagram.

Forår i vindueskarmen.

Det her er POV’s eneste fysiske kontor. Se mere på Instagram.

Ugens spørgsmål – Sarah Skarum vil have en plantevæg

Hej Sarah – det bord, jeg har bruger til planter er fra Housedoctor. Det var ikke dyrt og det er meget robust. SeasonsbySidselz har det fineste konsolbord i sin butik i Tisvildeleje. Det er specialbygget i Sønderjylland og koster 6950 kr. Set på Instagram her.

 

Jeg har desuden lagt ideer op på Pinterest, som jeg plejer, så er det nemt.

De hylder jeg tror, vil falde i din smag, er enkle, og ser sådan her ud. Kan det bruges?

Selv foretrækker jeg, at have planterne på et plantebord, så der er plads til store krukker og store underskåle og aftørring. Altså god grundig vanding. Og måske også plads til bakker til forspiring – og dermed små planter, du kan tage med i nyttehaven?

Hvis man vil lykkes med en plantevæg, så skal man sørge for at der er 1. plads nok til rødderne af planterne. 2. At der kan vandes ordentligt igennem, det vil sige underskåle. 3. At planterne er sunde og egnede til indeklima. Køb gerne sunde, stærke danske planter. Alle de planter jeg har på kontoret overfor er fra danske avlere, selv om nogle af planterne ser ret eksotiske ud. 4. Det kan være godt at købe nogle af de billige sorte malerspande til når man skal væk et par dage. Så kan man stille planterne i dem, eventuelt i badeværelset. Så er der styr på det. 5. Jeg opdagede, da jeg lavede min plantevæg og satte masser af potteplanter i vindueskarmene i resten af lejligheden, at der var noget virkelig dejligt ved at få lov til at genanvende min mors og mormors urtepotteskjulere. Jeg husker dem jo så tydeligt. Men har ikke brugt dem før nu. Fordi planter indendørs ligesom ikke har været noget for mig. Nu er jeg åbentbart kommet i den alder og er rigtig glad for at genbruge bedstemødres potteskjulere. Måske vil du finde samme glæde ved det.

Der findes intet bedre tidspunkt at have planter indendørs end lige nu. Fordi der er lys nu. Og fordi der er mange planter vi endnu ikke kan have på altanen og i haven. Derfor kan de fint vokse sig til indendørs. Jeg har en del geranier med forskellige duft, som nu står og vokser frem. Jeg har også efeu, bregner og pelargonier. Senere kan de kommer ud. Det vil sige, at der er meget proppet med planter i både lejlighed og sommerhus, fordi der stadig er frost udendørs. Senere kan planterne flytte ud. En god plantevæg/bord er vel et levende sted, hvor planterne hele tiden er i cirkulation og nogle er på vej udendørs, tænker jeg.

Kh Signe

Ugens bog

Der udkommer for tiden en hel del bøger om at indrette sig grønt indendørs. Her er en af de smukkeste. Noget jeg også godt kan lide ved den, er, at billederne er uden alle de der ampler hængende ned fra alting, der er så populære på alle billeder for tiden. Til min store irritation. For enhver praktisk husmor ved, at det er fuldkommen idiotisk – bortset fra på billeder – at have ampler hængende med planter indendørs, for de er umulige at vande og drypper og går ud og laver et svineri. Desuden er det  grimt. Men det er meget moderne i udenlandske blade lige nu. Med de her hængende planter, man før kun så svenske forstæder, hvor de ligesom hørte sammen med ternede dækkeservietter, stenbede og fædrelandssange.

 

Her er link til alle tidligere ugentlige haveklummer – fra uge 1 og frem. Værsgo!

Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her.

Kan du lide hvad du læste? Vi får ikke løn her på POV og ikke anden mediestøtte end den læserne giver os. Så jeg er meget glad for støtte på Mobilepay: 21435463. Jeg ser det! Og har min telefon på notifikation og smiler og hopper lidt hver gang! TAK! 

Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Og en lille ting efter rulleteksterne

CITAT: ”De knopper kan ikke være i sig selv af livslyst. De vil bare springe ud, ja, nogle af dem er allerede så småt ved at folde sig ud. Og sådan nogle små ting kan fylde mig med glæde. For selvom det ikke burde overraske en, at foråret og livet altid vender tilbage, når man er lykkedes med at blive 72 år, som jeg er, så er det hver gang lige fantastisk. Det er som en kærestesorg eller en depression, hvor man tror, at al glæden er død, men så vælter den pludselig frem igen”. Suzanne Brøgger i Kristeligt Dagblad.

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...