Ugens havespørgsmål: Hvordan får jeg fat i jord, når jeg ikke har bil? Hvad gør jeg, når jeg heller ikke rigtig kan slæbe jord i poser og sække hjem til min terrasse, hvor jeg gerne vil lave køkkenhavekasser? Hvad skal jeg gøre? Spørger en læser. Og det er et spørgsmål, jeg har fået mange, mange gange over de seneste mange år. Svaret er heldigvis nu blevet enkelt og gratis.

Man kan nu bestille jord (planter og havegrej) de samme steder, som man kan bestille madvarer online. Det er simpelthen så smart. Og det koster ikke ekstra i udbringning.

Og vi er egentlig flinke, hvis vi bestiller, ikke? De stærke unge mennesker, med gode ben og gode rygge, der arbejder for Nemlig.com og Føtex.dk og Irmatorvet skal jo have noget at lave. Det kan vi hjælpe dem med! De kan få lov til at slæbe vores jord og planter. Man kan også få det hele bragt fra Silvan eller Bilka eller Plantetorvet. Det er bare at søge løs og finde lige den løsning, man har det bedst med.

Lige nu står vi alle sammen og mangler jord (jordforbedring). Det kan være til at topdresse staudebedet eller rosenbedet. Det kan være til altanen på 4.sal, hvor der skal jordforbedres i altankasser og store krukker. Det er tiltalende at springe over, fordi poserne er tunge at slæbe op, men du får kun et godt resultat, hvis grundlaget – jorden – er næringsrig og frisk. Alting begynder med god jord.

Ny jord må tilføres i krukker og kasser

Ligesådan på terrassen, hvor store krukker og store kasser kræver meget nyt indhold.

Er du ikke selvforsynende og har du ikke enorme mængder af kompost, hestemøg, grus og god, næringsrig jord liggende i et par bunker i et hjørne af haven, sådan som gode gamle, forudseende gartnere selvfølgelig har, så kan du få hjælp udefra. Du kan rekvirere en såkaldt “big bag” med jordforbedring eller champost. Det kan være 900 kilo, der ankommer i noget der minder om en forstørret Ikea-post. Det kommer med lastbil med kran. Så det kan nemt stilles i haven eller indkørslen.

Nogen har været så søde at forære mig et mærke, man kan stryge på tøjet… hehehe!

Jeg har et par gange fået en ramme med såkaldt champost i poser. Poserne (som jeg afleverer til plastaffald på genbrugspladsen) har den fordel, at jeg kan trække dem rundt i haven eller nemt lige kan have dem på en tippevogn. Men i år vil bestille en big bag. Desuden har jeg en aftale med min nabo, som er kloakmester, om at han, hvis han finder en bunke rigtig god økologisk havejord, når han er på arbejde, lige tager det med hjem her i løbet af foråret. Så vi kan genbruge det her.

Desuden vil vi bygge (flere) højbede til køkkenhave i begge nabohaver. Og når vi har gjort det lidt senere på sæsonen –  så har naboen lovet at hente gratis kompost på genbrugspladsen. Han har lastbilen. Jeg betaler med muslingesuppe, som min nabo og hans kone elsker. Det er aftalen.

Marts er tid for denne slags aftaler, beregninger og haveplanlægning: Hvad skal vi have hvor? Hvor skal jorden komme fra? Hvad skal vi dyrke hvor? Hvem er leveringsdygtig i hvad? Hvem gider bytte med hvad? Hvem kan komme med det, der er tungt? Sådan foregår det ude hos os havemennesker… Ingen kan gøre alt alene. Ingen kan slæbe al jord alene. Men sammen kan vi få det hele til at lykkes.

UGE 10-11 i haven

Lige nu kan vi være heldige at finde de allerførste anemoner – en uge før normal tid. Kig efter i på sydvendte skråninger og væk fra nåletræer

Nyd krokus i gamle haver – sammen med vintergækker, dorotealiljer og juleroser, som stadig er smukke derude. Erantis synger på sidste vers. Hvis du som jeg har for få af forårsblomster (her i min nye have) så se om du kan bytte dig til nye. Jeg har lige, mens jeg skrev disse linjer, fået en leveret en potte til døren og forleden fik jeg en stor sort pose med dorotealiljer med løg. Dette er måden at skabe en ny have, ud af aflæggere fra gamle haver. (Erantis kan du tage frø fra, vent lidt, til frø er sorte)

Det kan være et godt tidspunkt at beskære brombær og efterårshindbær (Autumn Bliss). Godt at gøre før der kommer skud. Og de kommer nu, hvor der er dage med lunt vejr

Fik du beskåret vinen til nytår, sådan som det gamle huskeråd siger, at man skal? Ellers kan det gøres lige nu. Jeg har dog aldrig nænnet at beskære vin og har fået godt høst alligevel

Find en have med stinkende nyserod – de er så smukke lige nu (og jeg synes ikke de lugter). Hvis det er en have, du kender godt, kan du måske få lov til at komme tilbage og hente frø senere. Planten formerer sig ved frø og er den største og flotteste forårsblomst, større end de største juleroser

De første spæde skud af brændenælder kan plukkes og bruges – ligesom de første skud af skvalderkål og mælkebøtter

Der er allerede ramsløg at finde i løvskoven. De kaldes med rette nordens hvidløg og kan duftes allerede

Når du er i skoven, så får du den fineste koncert – fuglene er i forårshumør. Spætten har en helt speciel kåd sang lige nu

Bogfinken triller sin tresekunders trille. Nogen har beregnet, at der er 1.3 millioner ynglende bogfinkepar i Danmark. En bogfinkehan triller en halv million gange på en sæson. Så vi kommer til at høre 650 milliarder triller og det er da noget, der er værd, at glæde sig over

Man kan være heldig at se purløg titte op i haven, sammen med persille, hvis det har været dækket af (eller man har snydt og haft en potte i drivhuset, som jeg)

Marts handler også om at styre sig! Det siger jeg altid til mig selv. Der kommer stadig frost. Og alt det, man har lyst til at så og plante og afdække om dagen, vil være frygtelig udsat om natten. Så vi må sidde helt stille i haven og nyde solen, når den er der, og vente lidt med de vilde projekter

Kan du slet ikke styre dig, kan du klippe lavendler ned eller forme et æbletræ, der har strittende grene. Tag grene ind og driv dem frem til blomstring

Martsviolerne er fremme. Jeg kender en østvendt skrænt, som jeg besøger hvert år, bare for at opleve duften af violerne… Det er en stor glæde i livet, at kende den slags steder, man kan vende tilbage til

Ugens bog – lad mig anbefale Alys Fowler. Læs både hendes klummer og bøger om have

Ugens mest populære havebilleder på min daglige billedblog – instagram

Et godt tip: At bruge jorden i drivhuset to gange. Først til tulipaner, siden til tomater

Vibeæg med naturlig tern

Og en lille ting efter rulleteksterne

Vil du læse mere om haven lige nu. Så gå på biblioteket. Spørg efter “Den første have” eller “Spis din have” – eller nogle af de andre, jeg har skrevet om have… Det er gratis! Bøgerne fås også i de boghandler, som vi skal huske at støtte.

Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her.

Kan du lide hvad du læste? Vi får ikke løn her på POV og ikke anden mediestøtte end den læserne giver os. Så jeg er meget glad for støtte på Mobilepay: 21435463. Jeg ser det! Og smiler hver gang! TAK! 

Tidligere indlæg kan læses her på bloggen. Se under mit navn. Jeg begyndte at skrive haveklummen i uge 1. http://pov.international/denne-uge-haven-uge-1-med-signe-wenneberg/

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...