Det var over tyve grader den sidste dag i marts. Nu er det april. Og april er lunefuld. Sommetider sner det i april. Som Prince sang.

Der er travlhed i haven. Der kan være stunder, hvor man ønsker sig tilbage til sit vinter-have-hi, hvor det manuelle arbejde var sat på pause og der var tid til at læse. Intet tidspunkt på året er mere travlt i haven end nu her i det tidlige forår, hvor grunden til sommerens frodige blomstring og høst skal sås.

Og jeg har skudt mig selv i gummistøvlefødderne i år. Ved at bruge hver weekend på at sende denne haveklumme/havebrevkasse ud til jer søde læsere (det tager aldrig under 9-10 timer at samle, finde arkivbilleder, skrive, svare, billedredigere og kæmpe med koder) i stedet for at gå i haven og komme lidt i bund med det, der er løbet fra mig på de travle hverdage.

Så jeg bagud med alt. Bagud med ukrudt, beskæring, kompostbyggeri, gødning, oprydning, kassebygning og med at udprikle småplanter. Bagud med drømme om at bygge et Piet Van Ek-agtigt legehus-tårn i overskudstræ. Ironien er, at jo mere jeg taler og skriver om have og svarer på spørgsmål om have, jo grimmere er min egen have. Nå. Pyt skidt. Vi har det sjovt. Og som Uffe Buchard sagde, da vi sammen optrådte under temaet Grøn Bolig på København i går lørdag: ”Det skal være uperfekt, det skal se rodet ud. Både ude og inde”.

Denne uge i haven – uge 14

Naturen er vild. Og naturen har svar på det meste. Hvis vi hører efter

Det er snart pollenallergisæson. Derfor kan du med fordel gøre som Gitte Jørgensen, der har opdaget, at hun ved at drikke velsmagende frisktappet birkesaft, fra lokale træer, kan undgå sin pollenallergi. Det giver god mening, at man drikker det, man ikke kan tåle tidligt på sæsonen, og dermed undgår udbrud senere. (Læs eventuelt langt indlæg på Gittes FB-væg).

På nettet findes forskellige steder, hvor man kan købe tappe-udstyr. Birketræet tager ikke skade – hvis du husker at lukke hullet igen. Giv også træet et lille klap. Træer er levende væsener og det er bevist, at de har noget, der ligner følelser.

Her er et indslag fra TV-syd til inspiration:

Andre har samme erfaringer med honning. Spis honning – lokal honning fra blomster-, græs- og kløvermarker nær dig – og få færre gener af græsallergi senere.

Følfod kunne godt lide varmen, der kom fra syd. Den står og blinker gult i grøftekanterne nu.

Hylden er sprunget ud (der er blade).

Første uge af april er et godt tidspunkt at starte en have-notesbog. Skriv den i hånden. Skriv det der skal gøres. Det du har opdaget i haven. Det der er købt og gravet ned. Det du har fået af andre og det, der skal videre. En god måde at holde styr på alt det derude.

Du kan stadig nå at sætte nogle børn til at lave gækkebreve, som sendes ud inden påske og sæson for påskeæg.

Har du sået ærteblomster? Ellers gør det nu. Vigtigt fordi de dufter så skønt.

Befri sankthansurt og andre stauder for visne blade og visne grene fra sidste år.

Der er gæslinger overalt. Det hedder de grene, som har blød pryd. Det er ikke blomster, men små frø med nuttet pels, som kan bæres af vinden. De er fin forårsagtig pynt på bordet til en søndagsmiddag i april.

Vipstjert, gransanger, løvsanger og drossel kommer og synger for os. Gråspurv og solsort lægger æg.

De første tidlige rododendron blomster.

Det kribler i de grønne fingre, javist, men vent nu med de store planter udendørs i potter. Sæt gerne rosmarin, purløg, persille, mynte og timian i potter/altankasser. Foruden løgblomster og hornvioler. Det bliver fint. Men vent stadig med hortensia med mere.

Muldvarpen føder sine unger i disse dage. Tænk to gange før du bekæmper muldvarpe. De har territorier. Hvis du slipper af med en, får du måske tre, som vil kæmpe om territoriet. Og muldvarpegange skaber i grunden god luft i gangene under den tunge plæne. Brug den bearbejdede jord i muldvarpeskuddene i potterne og lev hyggeligt sammen med dyrene. Er det meget slemt kan en terrier (hund) sørge for balance (sådan en tager sig også af rotter og mus).

Der er dyrebørn på landet, så tag børnene med en tur. Der kommer altid lam på denne tid. Vi tripper og venter, at de kommer hos naboen hvert øjeblik.

Ditte Giese skal have den skønneste rose på nordvendt havemur

Kære have-guru, jeg har købt et hus og aner intet om haver. Men jeg kan godt lide dem og vil gerne lære. Så hvad kan jeg plante i et stort bed på nordsiden af huset, som er i skygge? Er der nogen som helst blomster eller andet smukt, der kan gro der?
KH Ditte

Kære Ditte

Hvor er det dejligt, at du har fået en have og gerne vil lære. Det skal nok blive godt. Mange tror, at der ikke kan gro noget mod nord. Men det passer ikke. I min første have, som jeg beskriver indgående i bogen ”Den første have – et nyt liv udendørs” plantede jeg en rose, som voksede vildt mod nord. Jeg elskede den rose. Den hed Gloire de Dijon og jeg er glad for at du mindede mig om den, for nu vil jeg også selv plante den her i min nye have.

Jeg har stået på hovedet i billedarkivet og fandt her min gamle rose i min gamle have. Se selv!

Ud over denne fine rose, som du bør købe mindst fem sunde planter af, kan du have krukker eller bunddække eller begge dele. Jeg vil anbefale Vinca i bunden, som er glad for skygge, tag to typer, store blade og små blade. Op ad væggen kan du også have efeu. Elsker efeu, som har den store fordel, at den ikke forlader os om vinteren, men er grøn, når alt andet er gråt. Her er et billede fra min have nr. 2, den jeg flyttede fra sidste år. Det er også en væg i skygge.

Rosen og dit nordvendte bed op mod en væg mindede mig i øvrigt om dette skønne citat:

I once had a rose named after me and I was very flattered. But I was not pleased to read the description in the catalogue: no good in a bed, but fine up against a wall. Eleanor Roosevelt

Silke Bock skal have en seng i drivhuset og ærter og bønner i højden

Kære Signe. Tak for din skønne haveklumme, som jeg følger tæt. Jeg er havenovice, men er allerede bidt, for der er ikke noget, som gør mig i så godt humør som at rode i jorden med unger omkring mig. Og så til mine spørgsmål.

Det første om drivhuset: Jeg har et Juliana i cedertræ som dig – mit er bare mindre. Og havde sidste år tomat, agurk, en vin og læssevis af krydderurter, jeg stadig hiver op af fryseren og nyder. Jeg kan ikke beslutte mig for, om jeg skal udvide sortimentet. Jeg vil gerne plante andet, men det må gerne være noget, som a) er sjovt for børn b) giver afkast. Jeg er nemlig typen, der gerne vil belønnes med rige afgrøder og ikke store sats, der risikerer ikke at give så meget.

Jeg plantede sidste år hele højre side af haven til med storkenæb, fordi naboens have, der grænser op til vores, er fyldt med skvalderkål. De står med fine, lyserøde blomster, men kan jeg supplere med noget andet også?

Jeg har en stor, stor terrasse hvor jeg mangler noget til en vintønde. Jeg har mange krukker, der (når du giver lov) skal fyldes med blomster og planter. Men hvis jeg gerne vil have noget i tønden, der bliver højt – kan du så anbefale en busk eller lign? Jeg har allerede forskellige roser (Ghislaine, Lykkefund og White Cover) og et paradisæbletræ i en anden tønde på terrassen, så det må gerne passe sammen og allerhelst være noget, som er gavmildt at se på så længe som muligt.

Kan du mon hjælpe? Åh og et sidste spørgsmål: Vores have er lille, og jeg drømmer om, at indrette den med små rum og masser af bede og blomster. MEN. Skal jeg bare indse, at det er bedre at gøre, når børnene er større, så der stadig er en græsplæne (bæredygtig eller ej) at spille fodbold på for pigerne? Eller ville du give pokker i en børnehave og køre på?

Kære Silke

Jeg har tænkt på dine spørgsmål mange gange, mens jeg kørte de lange bilture til foredrag i ugen der gik. Først og fremmest: Gid det var mig, der stadig havde to små sjove børn i haven. Nyd det. Og når jeg siger nyd det, så mener jeg det virkelig.

Lad være med at ville og skulle alt muligt. Ingen lange to-do-lister. Sæt en seng (måske en drømmeseng) ud i det drivhus. Driv den af! Når pigerne spiller fodbold på den græsplæne, som du skal beholde lidt endnu, så kan du ligge og læse derinde på sengen og holde øje med dem, mens glasset giver et godt lydfilter. Du kan også lægge pigerne til at sove derinde. Både sove til middag, men også sove de sommeraftener, hvor man ikke har lyst til at forlade selskabet ved havebordet og den gode stemning, for at gå ind og putte. Min børn vidste ikke noget bedre end at falde i søvn i drivhuset på vores store gamle jernseng. Før den havde vi en lille drømmeseng i et mindre drivhus i vores første have. De sov. Jeg bar dem bare ind i seng senere.

Hvis du skal have mere i drivhuset, så vælg noget, der fylder ganske lidt i bunden og meget i højden. Ærter, ærteblomster, bønner. Foruden det, du allerede har held med. Kig i Anh Le’s nye smukke bog ”Urtekøkken”. Hun har en lille søn og hun har indrettet en have med urter og selvforsyning og der er virkelig ganske lidt plads. Det er meget inspirerende. Se også på hendes Instagram-profil, hvor vi har kunnet følge haveprojektet i et par år.

Angående dine storkenæb. Det er jo gode venner med roser. Så her er hvad du kan gøre: Plant roser i store huller nu her snart. Ved samme lejlighed kan du fjerne så mange rødder fra skvalderkål, som muligt. Find flere yndlingsroser ved at slå op i en af de store rosenleksika. De er også sjove for pigerne at kigge med i. Eventuelt på biblioteket, det er tunge bøger, man måske ikke behøver at slæbe med hjem.

Hvad har jeg glemt? Jo busk på terrasse eller ved terrasse. Jeg vil anbefale sommerfuglebusk. Jeg må indrømme, at jeg ikke har prøvet den i en vintønde, men prøv dog. Den kan jo altid plantes ud senere, hvis den går grassat. Alle børn skal have mulighed for at bo i en have, hvor der er sommerfugle og det sørger sommerfuglebusken for. Hvis det er muligt, så lad et par brændenælder stå et sted i haven, hvor de ikke gør skade. De er mad for sommerfuglene.

Jeg vedlægger lige et billede af de kasser, du taler om at bygge, i stedet for græs. Måske kan du langsomt tage lidt af plænen til disse kasser. Jeg lykkedes med at kunne dyrke i otte kasser og samtidig have bålplads og plæne til leg for mine drenge i vores gamle have. Desuden tænker jeg, om du har mulighed for at få bygget en hule i et træ eller på pæle. Det er jo så hyggeligt og jeg er kommet til at savne vores gamle hule, hvor katten altid lå og sov.

Det sidste: Hvad med høns? Det er så sjovt for børn, at lære dyr at kende på den måde. Og det er den enkleste måde at forklare fremtidens voksne mennesker om cirkulær økonomi i praksis, fordi høns leverer æg for rester og det er jo så smart, at man aldrig nogensinde holder op med at glædes over det.

Ugens bog – seks ud af seks grønne hjerter til LeLe’s Urtekøkken

Jeg elsker Anh Le’s nye bog om det urtekøkken, hun har i sin lille byhave. Den er inspirerende at dyrke efter og god at lave mad efter. Seks ud af seks grønne hjerter herfra!

Flere grønne billeder fra den seneste uge på min Instagram-profil


CROWDFUNDING: Kan du lide hvad du læste? 

Jeg er meget glad for støtte til det videre arbejde på Mobilepay: 21435463. Jeg ser det!

Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Værsgo – kan læses uden reklamer og uden betalingsmur!

Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her. www.instagram.com/signewenneberg

Og en lille ting efter rulleteksterne

I denne uge har jeg holdt mange foredrag. Nogle gange bliver det nok med alt det powerpoint og skærm. Så tager jeg en “talekasse” med mig. Og holder et oplæg fuldkommen offline og bare ved hjælp af alle mulige ting og sager fra have og drivhus. I denne uge pakkede jeg bilen med sådan en talekasse. Her ses indholdet. Som det så ud i Forsamlingshuset i Høng tirsdag. Her var alt fra kompost til madspild.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...