Reklame // Forleden var jeg til læge. Vi talte ikke om alle de steder jeg har ondt. Vi talte ikke om, at jeg har ondt hver eneste dag. Vi talte ikke om de marts-uger med hård frost, der var virkelig slemme for alle os med kroppe, der fungerer som vejrstationer. Min krop er sund og frisk – men den er også 50 år gammel – og den har slidgigt og den har ondt.

Jeg gider normalt ikke tale om det. I – mine venner og læsere ved, at jeg virkelig ikke særlig tit siger noget om, hvordan det er at leve med ondt i ryggen og i kroppen hver dag. Jeg tror på, at det som man giver fokus, det vokser: Det gælder både i haven, i kærlighed og også når det handler om smerter. Jeg gider ikke give det fokus. Så jeg taler hellere om skønheden i alting, naturens mirakler og alt det, der er at være glad for. Sådan noget.

Men i dag synes jeg, at vi godt lige kan tale om det med smerter og naturlige metoder, vi måske kan afhjælpe dem på. Der er så meget gift derude. Der er så meget bras i vores mad og vores vand (og i cremer!). Lad os ikke også fylde os med unødig medicin.

Jeg gider ikke have piller, for jeg tænker, at hvis jeg bliver 97 år, ligesom min elskede yndlingsfaster, så ville jeg skulle tage stærke piller i 47 år fra nu af og det gider jeg (og min lever og mine nyrer) ikke. Ikke hvis jeg kan lade være. Og hvis jeg taler med en læge om det her, så tror jeg, at jeg bliver fristet. Fristet til at tage noget medicin – det er jeg blevet før – og derfor har jeg også stor forståelse for dem, der tager stærke piller. Jeg har også været fristet af at lade mig operere i min ryg. Jeg har været virkelig tæt på operation (den operation, som er kendt via Sisse Fisker). Især efter dengang en radiograf spurgte om jeg virkelig selv kunne komme ud af scanneren, mens han sad og kiggede på billedet. Min lænd er færdig. Jeg har slidgigt mange steder, men værst i lænden. Måske – jeg ved det faktisk ikke med sikkerhed – er min slidgigt så slem, så tidligt, fordi jeg var ude for en voldsom trafik-ulykke, da jeg var ung. Den slags sætter sig.

Hos lægen talte vi heller ikke om overgangsalder. Det er ellers noget, som jeg synes alle taler om for tiden. Ikke mindst fordi Renee Toft Simonsen har skrevet en moderne, sjov og selvoplevet bog om sårbarhed, sex og overgangsalder. Alle piger får menstruation og alle kvinder holder op med at få menstruation og alle kvinder kommer i en eller anden form for overgangsalder. Det er ikke aktuelt for mig endnu – men den gennemsnitlige alder for overgangsalder er også 51 år – så måske har jeg lidt tid at løbe på… Og når den tid kommer, så ved jeg hvad jeg vil – og det har jeg vidst længe – jeg vil prøve rødkløver! Og nu har jeg fundet ud af, at det kan komme i flydende form… Se nedenfor.

Men hvad talte jeg så med lægen om? Ja, jeg talte heller ikke om min søvnløshed, for jeg sover godt for tiden. Vi talte ikke om p-piller, som i flere årtier var det, jeg proppede mig med hver dag, hvilket jeg på mange måder fortryder og synes er meget u-økologisk. Nej, vi talte bare om en helt ufarlig lille vand-knude, som lige skulle væk. Resten lod jeg ligge. Jeg prøver i det hele taget at lade være med at have den tilgang til min sygdom, at den skal ”fikses” og ”holde op med at gøre ondt”.

Jeg ved godt, at jeg er heldig på mange måder, for jeg har en meget varierende arbejdsdag, hvilket er noget af det bedste man kan byde sådan en krop, som min. Jeg skal ikke sidde lænket til et skrivebord hver dag fra 9-17. Jeg skal ikke stå ved et samlebånd og lave rutinebevægelser. Jeg kan arbejde en time i haven og et par timer ved skrivebordet. Jeg er heldig. Jeg kan skifte stillinger, jeg kan være ude og inde, sidde og stå og gå. Jeg ser det med min ryg og min gigt som et livsvilkår. Jeg lever med det og skal leve mange år med det – især hvis jeg bliver så gammel som min faster. Så i stedet for at ømme mig, så forsøger jeg at holde mig i gang og lave små tricks, i mit hoved og min krop, for at få fokus væk fra smerterne.

Jeg ved ikke hvad du gør – men jeg vil gerne høre om det. Jeg tror, at de næste 47 år bliver nemmere, hvis vi hjælper hinanden og deler vores erfaringer. Skriv endelig til mig – gerne under billedet på Instagram, så andre kan se med.

Her kommer mine fem bedste tips til kroppen. Meget lavpraktiske:

  • God søvn
  • Lange ture med hunden hver dag
  • Pilates med med Lisbeth når det er muligt
  • Body-SDS-massage med Stine en gang i mellem
  • Masser af sund grøn økologisk mad (og jeg har aldrig røget og drukket kaffe)
  • Sommetider glycosamin og fiskeolie – og nu også mælkebøtte-ekstrakt i shots hver morgen

Vind en pakke – og test natur i kroppen sammen med mig  

Dette indlæg er lønnet. Som I ved anbefaler jeg kun noget, som jeg kan stå hundrede procent inde for. Jeg vil gerne sætte fokus på økologisk fermenteret naturlighed i kroppen med Herrens Mark, der producerer økologiske ekstrakter af mælkebøtte og rødkløver. Den første siges at være god til gigt og udrensning. Rødkløver er blevet kendt for at have god effekt på overgangsalder. Jeg tester den med mælkebøtte lige nu – den anden måske senere. Vil du også teste?

Skriv under billedet på Instagram, så trækker jeg lod! Så vi kan få mere økologisk natur ind i kroppen! Læs mere om de naturlige ekstrakter nedenfor.

Hvad er rødkløverekstrakt?

Rødkløver videnskabeligt bevist effektivt. Rødkløver er rig på såkaldte isoflavoner også kaldt planteøstrogener, som er planterigets pendant til det kvindelige kønshormon østrogen. Disse planteøstrogener hjælper kvinder i overgangsalderen og mindsker gener som hedeture, humørsvingninger, søvnproblemer med mere. Til gengæld øger planteøstrogenerne ikke risikoen for kræft, som det ellers er tilfældet med almindeligt østrogen. Noget tyder ligefrem på, at planteøstrogenerne kan være med til at forebygge kræft. Det er i følge Herrens Marks hjemmeside nogle af konklusionerne fra PhD Per Bendix Jeppesen, fra Aarhus Universitetshospital, der i to videnskabelige undersøgelser har set på de gavnlige effekter af rødkløverekstrakt.

Hvis du vil vide mere, kan du søge på patientstudier om knogleskørhed. Der er meget mere at hente.

Hvad er mælkebøtteekstrakt?

Mælkebøtten et gammelt detoxprodukt kendt siden de første medicinmænd, munke og kloge koner. Mælkebøtten har være brugt i urtemedicin i tusinder af år. Det er bitterstofferne, der giver blomsten dens gavnlige effekt. Bitterstofferne får nemlig kroppen til at udskille galde, de stimulerer lever og nyre og hjælper os dermed af med de giftstoffer, som vi har ophobet i kroppen. Det gør Mælkebøtteekstrakt til en slags detox-produkt, som både har god effekt på den raske krop, der gerne vil have et boost, men også på folk med kroniske tilstande, som nu for eksempel min gigt – men også folk med nyre eller leverbelastning. Gigt anses af nogle som ophobede affaldsstoffer, hævede led og en let inflammationstilstand. Det er tilstande, som man mener, at mælkebøtte-ekstrakt kan afhjælpe. Jeg har spurgt, og erfaringen er, at man mærker en begyndende effekten efter tre måneder og den fulde effekt efter 6-9 måneder. Dossering når man er rask: 30 ml. Kroniske tilstande 60 ml/dag. Nu prøver jeg – og ser, om det også hjælper mig!

Mælkesyrebakterier

Kernen i begge produkter, er fermentering – gæring – med mælkesyrebakterier. Denne proces er helt central, da det er fermenteringen af produktet, der gør kroppen i stand til at optage de aktive stoffer, der findes i ekstrakterne. Fermenteringen får sukkermolekylerne til at blive spaltet fra de aktive stoffer i ekstraktet. Og det gør, at de aktive stoffer kan passere direkte gennem tarmvæggen over i blodbanen. Fermenteringens betydning for menneskers evne til at optage de gode stoffer fra ekstraktet var også én af konklusionerne i PhD Per Bendix Jeppesens forsøg fra Aarhus Universitetshospital. Derudover er der den sidegevinst ved brug af mælkesyrebakterier, at de hjælper med at sikre en god fordøjelse. Og endelig giver fermenteringen ekstraktet holdbarhed, så vi ikke behøver at tilsætte alkohol eller konserveringsmidler.

HERRENS MARK ØKO

Herrens Mark er et økologisk landbrug. Det er specialiseret i at lave fermenterede urteekstrakter, ”der kan være med til at give en større balance i krop og sjæl”. I øjeblikket produceres de to omtalte ekstrakter, Mælkebøtteekstrakt og Rødkløverekstrakt, som hjælper på de gener kvinder oplever i forbindelse med deres overgangsalder. Begge ekstrakter kommer i en karton, hvor man tager et lille shot hver morgen.

 

 

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...