Dette indlæg er sponsoreret af XL-byg, der for tiden vil inspirere os danskere til at bygge nye dejlige uderum – hvor vi kan grille og leve det gode liv. Derfor skal du lige se vores nye uderum, som jeg synes er blevet virkelig vellykket og nedenfor kommer mine bedste tips til at have mange gæster til grillfester.

Som gammel bartender og tjener er jeg lidt praktisk anlagt og synes ikke det er noget som helst problem med mange gæster. Men jeg har også et par tricks i baghånden.

Jer, der har fulgt med her på min blog og på min Instagram-profil, ved hvor længe jeg har gået og tumlet med ideen til terrasse-projektet og hvor glad jeg er for, at det hele endelig er blevet færdigt. Vores nye uderum er en sydvendt terrasse, som jeg har ønsket mig i et par år. For tre et halvt år siden blev vi færdige med at bygge sommerhuset (#signessustainablehouse – hvis du vil se mere på Instagram) og det var med en dejlig terrasse mod vest. Der er solnedgang og det er skønt, men der er også vind. Mod syd er der helt vindstille. Det er sådan noget man langsomt opdager, når man får indtaget et sted og når man stille og roligt begynder at bruge en have. Man finder ud af hvor der er dejligt at sidde. Kender du det?

Vi endte med at sidde på sydsiden af huset. Og nu har vi endelig fået lavet en terrasse lige her. Vi fik den bygget i efteråret og det er der en helt særlig god grund til: Træet er mørkt og rødt, når det er helt friskt, og det bliver pænere af at blive patineret en vinter med sne og regn.

Vi havde forskellige ønsker i familien – som består af mine to sønner på 18 og 22 år, vores gamle hund, der elsker at ligge i solen – og så mig. I byggeriet af terrassen tog vi højde for flere ting:

Den skulle passe til huset og den er bygget i samme træsort, som det oprindelige dæk rundt om huset – (FSC-certificeret Guariuba, en af de ”mindre kendte træsorter”, der tager højde for, at støtte oprindelige folks produktion af træ). Det er meget vigtigt at vælge den rigtige træsort, når man bygger.  

Den skulle fungere både til ganske få og ganske mange mennesker, for vi har alle tre en tendens til at have mange gæster. Derfor er der sådan nogle trappetrin, som kan være ekstra siddepladser. Måske vil de ikke være arkitektens førstevalg, men de fungerer for os.

Der skulle bygges en form for læhegn for at skærme af imod vinden fra vest. Og da jeg samtidig ønskede mig en plantekasse til krydderurter tæt på hvor vi spiser, så blev disse to funktioner slået sammen til en. På siderne er der lagt træ vandret, sådan at plantekassen også fungerer som en bar, hvor man kan stå og hænge og stille et glas. Vi har engang haft plantekasser uden sådan en kant og der manglede vi dem.

 

Der skulle være mulighed for at grille– og grillen skulle kunne placeres nemt og uden fare for at en glød kan antænde træhuset. Derfor har vi nu en helt ny en gasgrill (en bordgrill) af mærket Grill-Grill (en gasgrill er mere bæredygtig end den med kul), den er ikke særligt stor, men den er stor nok til os. Har vi mange gæster er der som regel gang i et bål i haven. Man skal ikke have et stort monstrum af en grill, når man sommetider bare er to-tre personer.

Der skulle være hyggeligt på vores nye terrasse. Der er altid den fare, at nybyggede uderum bliver meget nydelige og dermed ikke så hjemlige og hyggelige. Vi kommer til at smide om os med  tæpper, flagranker, lyskæder og madrasser i løbet af sommeren og vi kommer til at rode, grille og servere drinks. Det skal nok gøre det hele hjemligt og hyggeligt.

Her kommer mine fem bedste tips til at have grill-fest på terrassen, på en nem måde:

Køb en gang for alle nogle gode glas til mange, sådan at dine gæster ikke skal drikke af engangsglas, der heller ikke er gode for miljøet. I sommerhuset har vi denne kasse med 50 glas, som bliver hevet frem hver gang vi har fest. Vi købte glassene – som ligner krystalglas, men som er lavet af plast og som går i opvaskemaskinen – da min ældste søn fyldte 18 år og der var 50 unge mennesker til grill-fest i vores daværende have. Vi har i øvrigt også rigeligt med bestik og tallerkener, som er købt billigt på en auktion, sådan er engangsservice helt udfaset hjemme hos os, lige meget hvor mange der kommer og griller.

Man må aldrig gå ned på fade og skåle og i haven er det en god ide, at de er lavet af emalje, der ikke kan gå i stykker og som kan tåle varme ting fra grillen. Vi har bunkevis af emaljefade og de er altid vaskede og klar, sådan at gæster, der medbringer en salat lige hurtigt kan tage en skål i brug.

Det hygger helt vildt med snore med vimpelflag. Man kan få dem billigt i plast eller papir. Men det er brug og smid væk, så hvad med at sy eller købe nogle i stof, som du kan have resten af livet? Disse flag har fulgt os gennem flere fester og hvis vi passer godt på dem, kan de holde til mange fester endnu.

Server altid vand med mynte og server altid rigeligt med postevand, også når du holder grill-fest i varmen. Mynte kan være gratis, hvis du husker at plante det i haven. Ja, jeg vil sige, at hvis du kun skal plante en ting, så plant mynte. Sådan at der er til mohitos, lammekød, dressinger, desserter og til glassene med postevand.

Entusiastiske grill-mestre har forskellige olier, dressinger og krydderurter klar til at servere sammen med alt hvad der bliver grillet af kød, grøntsager og fisk. Det hedder i kokke-sprog en ”mice an place” som betyder ”alt på plads” (forstået som inden man går i gang med aftenens ordrer). Vil man gøre noget ud af sin hjemmebar til grill-festen, så kan jeg anbefale, at gøre klar med forskellige udtræk, saft og sirupper allerede lang tid inden festlighederne. Man kan lave de dejligste drinks – også dem uden alkohol, hvis nogen kører bil – hvis man har forskellige smagsgivere. Jeg er så småt gået i gang med at lave disse udtræk, blandt andet bruger jeg skrællerne fra vanilje (de smides ikke ud). De står i spiritus, og kan blive en god bund i et udtræk, der kan bruges til drinks. Det her er bare begyndelsen på sommerens bar-skab…

Hvis jeg må give et sidste tip, så handler det om, at det ikke skal være hverken dyrt eller besværligt, at ses, spise og grille sammen, hvis vi nu er så heldige at have nogle gode sommeraftener foran os. Så her kommer mit måske bedste tip: Grill behøver ikke handle om at grille dyrt (og klimabelastende kød). Vi har grillet masser af grøntsager, masser af fisk og masser af pizzaer. Her ses min gamle pizzasten sammen med den helt nye, der passer til den nye grill. Sørg for at få fingere i en pizzasten til havens grill, det vil spare dig for mange penge senere.

Jeg laver en nem pizzadej bestående af økologisk 00-tipo mel. Alle supermarkeder har den. Der er desuden meget salt, en lillebitte smule gær og håndvarmt vand i dejen. Der er aldrig olie i en pizzadej. (En pizzadej kan også bruges til børn, der vil lave snobrød i en håndvending). Så ruller man dejen tyndt ud (husker mel på bord og sten). Og lægger lige det på, man har lyst til – her er rigeligt med olivenolie nyttig. At have mange krydderurter ved hånden gør det hele nemmere, billigere og mere velsmagende. Jeg kunne ikke have fodret så mange unge mennesker i haven hver sommer, hvis det ikke havde været for billige hjemmelavede pizzaer. Så hermed er også dette velafprøvede grill-tip givet videre.

Og nu er jeg nysgerrig: Hvad er dit bedste grill-tip? Har du en god opskrift, du vil dele? Skriv det under indlægget eller under billedet på min Instagram… Skriv også gerne hvilke byggeprojekter, der optager dig for tiden? Skal du have en ny terrasse, bygge et gammel kolonihavehus om eller drømmer du ligesom jeg om at bygge en hytte i en trætop?

God fornøjelse. Sommeren er på vej! 

PS. her er lige lidt ekstra billeder fra byggeriet af plantekassen. Jeg ved, at nogle af jer vil spørge mig om, hvad der er i bunden… Se her! Planterne står i store potter (så der er ikke slæbt jord op i hele kassen).

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...