Uha, jeg kom til at skrive på Instagram, at jeg ville komme med en opskrift på tonic med hyldeblomster senere på sommeren. Den gik ikke! Sikke mange beskeder I har sendt. Tak for dem. I ville have tips om tonic og andet med hyldeblomster nu, nu nu. Kommer her.

Her er hvad jeg har gjort i år. Og ja, det er noget der er foregået om natten på grund af travlhed. Det er Ikke noget jeg har sat dage af til. Jeg er bare nødt til at få brugt hyldeblomster hvert år, ellers er det ikke rigtig sommer. Så gå du også trygt i gang, det er meget nemt.

Du gør sådan her:

Pluk en masse hyldeblomstskærme. Du kan nå det endnu. Tag ikke der hvor hunde tisser og mange biler kører.

Rens hyldeblomstskærme for smådyr. Helst Ikke med vand. Men med fingre og børste. Klip så mange grene, stilke og blade af som muligt. Det er kun blomsterne, der skal bruges. Er der lidt smådyr tilbage, så dør vi ikke af det. Saften bliver jo siet.

Læg dem i en spand, der helst ikke er plast (man ved aldrig med skadelige stoffer fra plast) og i hvert fald ikke aluminium (det går i forbindelse med saften, lærte jeg som barn, skal ikke kunne sige om det er rigtigt) – brug gerne et emaljefad. Sig det ikke til nogen, men jeg har også brugt plast nogle år og krydset fingre – dog ikke gulvspande og sådan.

Roe-sukker eller rør-sukker?

Brug rigtig meget sukker. I år ville tilfældet at rørsukker var udsolgt, så jeg købte bare farin og dansk hvid roe-sukker. Og bagefter kom jeg til at tænke på, at det jo er meget mere bæredygtigt at bruge dansk roe-sukker end det er, at bruge importeret rør-sukker fra de varme lande.

Brug citronsyre eller vinsyre – som du nu har. Der står hvor meget du skal anvende bag på brevene.

Prøv at undgå atamon. Det kan man godt, hvis man bare er nidkær med at skylle flasker i atamon og kogende vand. Og opbevarer på køl. Eller på frost.

Hæld skærme og sukker og en masse citronskriver fra økologiske citroner (de er altid gode i Netto) over. Hæld kogende vand på til det dækker. Så skal saften trække. Jeg laver den så intens, at der faktisk er tale om en sirup. Som gør sig rigtig godt til drinks og ser dekorativ ud i flasker med “eddike-hælde-tud”. Vend det hele lidt. Min saft er forskellig fra år til år. Tag bare det hele lidt på slump.

Nu venter du i to-tre-fire dage inden du sier saften gennem et klæde – det er nemmest, hvis du har en saftpose til det. Vrid når saften er kørt gennem saftposen. Man bruger lige en stor skål, som man så hælder fra. Over på de rene flasker.

Gæret saft kan måske blive til eddike – nu ser vi

I år var det sådan her: Jeg havde en omgang hyldeblomst til at trække på køkkenbordet i lejligheden. Noget i køleskabet i sommerhuset. Og noget på køkkenbordet i sommerhuset. Alt med klæde over, så der ikke kommer dyr. Og alt blev omrørt. Men det fra sommerhus-køkkenbordet gav sig til at gære. Desværre. Hvad gør man så? I gamle dage ville jeg have hældt det hele på komposten til glæde for bier og fluer. Men nu tænker jeg bare, at det er et eksperiment. Spændende!

Så jeg startede med at hælde det gærede på flasker med godt med luft. Så på køl med de flasker. Kun en sprang op i køleskabet – og ja, det er noget snask. Men de andre klarede den indtil jeg kunne lufte flaskerne ud for bobler. Det har jeg gjort et par gange og det ligner det eksperiment mine sønner har lavet mange gange med mentos i cola. Bobler og gas. Sjovt. Nu har jeg så hældt eddike ned i flaskerne og satser på, at der sker noget spændende med den gærede hyldeblomst sirup og eddiken. Vi får se. Jeg tænker at det bliver en god smag til agurkesalat. Måske.

De ikke gærede flasker kom på køl og nydes nu. Dejligt.

Og så er der alle blomsterne og citronskiverne iblandet sukkerlage. Jeg har gemt det meste (ikke de gærede citronskriver). Fordi jeg bruger det til hjemmelavet tonic i løbet af sommeren. Sådan lidt pø om pø. Jeg tager en skefuld til en liter tonic. Og det smager så skønt og giver god bitterhed og flotte blomster i drikken.

Botanisk tonic

Til tonic skal du have fat i kinin – det er kinabark. Det fås hos Helsekostbutikker. Overhold forskrifter for hvor meget og hvor lidt kinin du må bruge. Det kan være giftigt, hvis det overdoceres. Det er bitterstoffet til tonic’en. Det, der siges at holde mosquito-myg væk. Til tonic’en skal du bruge godt med sirup – noget sødt (også gerne honningrester og hvad du nu har) – og noget bittert: Kinin og lidt bitter hyldeblomstklump. Du kan bare købe danskvand, hvis du ikke er så heldig at have adgang til det på andre måder (boblevandhane eller sodastream). Køb den med flest bobler. Genanvend flasken. Jeg køber billige to-liters flasker i Netto til formålet. Prøv med forskellige ekstra smagsgivere fra haven. Rosmarin den ene dag. Mynte i tonic’en den næste dag. Prøv dig frem.

Læs hele min historie om botanisk tonic – i haveklummen fra august 2017.

Og så… vil jeg naturligvis anbefale, at du anvender din hjemmelavede tonic fornuftigt: Til en rigtig god gin og tonic. Jeg har lavet en hjemmelavet botanisk gin (også med hyldeblomster!) sammen med mine sønner (og brødrene Braunstein). Du kan få den her. (Psst – hvis du køber begge varianter af gin, så sparer du portoen). Server med botanik i glassene. Det vil lige nu sige friske hyldeblomster og rosenblade.

God sommer!

 

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...