I de kommende dage bliver vejret perfekt til at arbejde udendørs med trævask og træbeskyttelse. Vejret bliver godt. Ingen regn. Sol – men ikke for hård sol. Temperaturer over 8 grader det meste af døgnet, sådan som det skal være, når man bruger træbeskyttelse. Det er helt perfekt! Træværk skal desuden være under 15 procent fugt. Og det er det også netop nu, efter gode tørre dage.
Tag et forklæde på, tag dig i agt for vindstød, som ikke går godt sammen med tyndtflydende træbeskyttelse (det har jeg prøvet!) og giv dit træværk en omgang kærlig pleje. Og husk – det er ikke alt træværk der skal have træbeskyttelse.
Noget træ er virkelig smart indrettet fra naturens side: Det har så stor olieholdighed og så meget selvimprægnering at det kan klare sig uden træbeskyttelse – og kan nøjes med trævask og med at få fjernet eventuelle belægninger. Eksempler på trætyper, der ikke skal have træbeskyttelse er lærk, tuja, robinie, cedertræ, teak og guariuba – sidstnævnte er hård som ipé, og er det min terrasse er lavet af.
Mit træhus stod færdigt for præcis fire år siden i disse dage – og det var fuldkommen med vilje, at jeg byggede huset på en sådan måde, at mange af de 14 træsorter var valgt, så de ikke skulle have påsmurt træbeskyttelse, for ellers kunne jeg sørme få travlt, når man tænker på, at både tag, ydervægge og indervægge, loft, bærende konstruktion og bund af huset plus terrasser er lavet af træ.
Der er heldigvis kun et sted, jeg hvert år på denne tid, skal huske at smøre med træbeskyttelse: Det er på de to store jyske fyrretræssøjler (20×20 tømmer), som ligger frit tilgængelige for blæst og regn i vest-enden af huset. Alle andre steder er ”skellettet” gemt væk af væggene. Som i øvrigt består af cedertræ, der bare bliver smukkere og smukkere – og mere og mere gråt – som tiden går. Ligesom taget af robinie-træ, bliver smukkere og smukkere.
Her ses et billede af nogle af de produkter, jeg vil anbefale dig at lære at kende. Jeg har virkelig god erfaring med trætjære, som er meget hårdt at arbejde med, men også meget effektivt. Jeg har brugt det under huset – og jeg skal indrømme, at det mest er mine sønner, der har gjort det hårde arbejde med at sørge for at alt under vores hus og terrasser er smurt ind i trætjære. Det skal du bruge til større opgaver. Træbeskyttelse som er vandbaseret (her er to typer overfor) kan du netop bruge til den årlige pasning af dit træværk. Og så er der træsæben: Terrasser og trapper vasker vi med træsæbe en gang om året – med haveslange, knofedt og gulvskrubbe. For at holde skadelige belægninger væk. Det kan være meget fristende at bruge en højtryksspuler, men lad være, det er alt for hårdt mod træet.
Vi bruger også trævask til vores havemøbler, som alle sammen er lavet af træ. Jeg elsker, at de er lavet af naturmaterialer og jeg bruger ikke træolie, som nogle godt kan lide, fordi det holder den gyldne farve i træet intakt. Jeg elsker, når mine havemøbler bliver grå og patinerede. Men de skal stadig passes med sæbe og jeg stiller dem også lidt i læ, jeg kan ikke nænne andet, når først efterårsstormene raser. Man skal jo passe på sine ting, så de holder længe. Gerne flere generationer.
Den her stol på billedet fandt jeg til storskrald i søndags og den fejler sådan set intet. Det undrer mig, at man har smidt den ud, i stedet for at give den en omgang trævask og lidt kærlighed. Og når man så tænker på, at træet til stolen er kommet hertil fra en skov i Sydamerika og nu er den stillet til storskrald = afbrænding… Så kan man ikke lade være med at tænke, at det er spild. Ja, det er simpelthen et kæmpe spild af Moder Naturs ressourcer som hun så generøst har stillet til rådighed for os i overforbrugs-generationerne, og det er altså ikke bæredygtigt for kommende generationer at vi forbruger på den måde…
I fremtiden må vi blive bedre til genbrug af ressourcer, cirkulær økonomi og så må vi blive bedre til, i vores generation, at passe på tingene og bevare og ordne og fikse. Så de holder meget længe. Og dermed lære at bruge trævask og træbeskyttelse. God fornøjelse! Og fortsat god efterårsferie!
Dette indlæg er produceret i samarbejde med XL-BYG, der har fokus på bæredygtighed og på at beskytte træ med træbeskyttelse, så det holder længere. Se mere på #xlbyg #xlrum
Aktive links til nogle af mine nyeste artikler om at bygge med træ kommer her:
Om at vælge træ med omhu – klik her!
https://signewenneberg.dk/2018/03/derfor-skal-du-koebe-fsc/
https://signewenneberg.dk/2018/06/tre-rigtig-gode-maader-at-dyrke-i-hoejbed-og-bygge-plantekasser/
https://signewenneberg.dk/2018/05/mit-nye-uderum-er-en-grillbar/
Her kommer lidt flere billeder…