Forleden aften var jeg på Ringsted Gymnasium. Det var de unge selv, der havde inviteret mig, og de havde selv lavet mad. De ville høre mere om hvad man selv kan gøre, hvis man gerne vil gøre noget for klima og bæredygtighed. Jeg ved ikke noget bedre end at få lov til at tale med de unge – de engagerede millenials, dem, der arver klimakrisen, overforbruget og de forurenede vandboringer… (fordi nogen har glemt at tænke syv generationer frem i alle små og store beslutninger).

Jeg have nogle eksempler med til de unge, på aktivisme, der har virket: Det handler om #burhønsenesbefrielsesfront, #stopmadspild #bygbæredygtigt… osv. Små praktiske hverdagsaktivistiske tiltag.

For som jeg jo altid siger: “Ingen kan gøre alt – men alle kan gøre noget”… Vi må tro på, at vi sammen kan skabe de forandringer vi ønsker at se i verden.

Vi må fokusere på det vigtige. Det taler jeg også med de unge om. Og min bæredygtigheds-prioriterings-liste ser sådan her ud for tiden (målet er mindre CO2-udledning):

1. Begrænse overbefolkning – dvs hjælpe kvinder til at få færre børn.

2. Investere i kvinder (mikrolån) og pigers skolegang, bla fordi uddannede piger får færre børn.

3. Investere i bæredygtighed, grøn energi og i kvinders rettigheder, bla fordi det skaber mere bæredygtige/fredeligere samfund.

4. Begrænse korruption, bla fordi korruption forhindrer bæredygtighed + arbejde for Fair Trade/Mærkningsordninger i handel, der sikrer fair vilkår, træplantning og bæredygtighed.

5. Tænk globalt, handl lokalt, som det hed allerede i Bruntland-rapporten – et eks. er mad. Spis lokalt, undgå madspild, spis mindre kød (og vælg dyrevelfærd), vælg danskproducerede nicheprodukter (som ja, botanisk gin!!) der støtter bier og biodiversitet, spar på emballage, drop plastflasker osv.

6. Velovervejet transport og afgifter på flybilletter.

7. Begræns Fast Fashion + brug-og-smid-væk, køb lidt-men-godt og gerne genbrug + kvalitet, der holder. Tekstil-industrien og skødesløst forbrug af tøj er en kæmpe klimasynder.

8. Bæredygtigt solidarisk skov- og landbrug m fokus på ikke os, men på grundvand, biodiversitet og de næste generationer.

9. Bæredygtigt byggeri med #fsc træ, genbrug, nøjsomhed og cirkulær økonomi og minus cement (dette punkt visualiserede jeg for de unge med at vise dem billeder af mit hus, som fungerer som en prototype #signessustainablehouse). Samt bæredygtig forsyning.

10. Bæredygtige og fossil-fri investeringer (pensioner mm) – og her kan der virkelig gøres en stor forskel… Hvis vi tænker investeringer stort og bredt, som hver en krone og euro og dollar der anvendes… Privat og i alle tænkelige jobfunktioner, tænk hvilken forskel mennesker kunne gøre ved at bestemme at alle penge skulle anvendes til bæredygtige formål…

Hvad tænker du?

Noget at det vigtigste vi må ændre i fremtiden er måden vi bygger og bor på. Vi må bygge bæredygtigt, bo på mindre plads, forbruge anderledes. Her ses Brombærhuset. #signessustainablehouse. Som består af 98,7 pct træ – er på 72 m2 og er placeret på pæle. En prototype på bæredygtigt, fremtidssikret byggeri.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...