Reklame // Jeg har skrevet dette indlæg i samarbejde med XL-byg// Du kender det sikkert godt. Der er et eller andet sted i din lejlighed, dit kolonihavehus eller i dit hus, som du har vendt det blinde øje til. Et eller andet sted, som virkelig trænger til, at du smøger ærmerne op, tager et forklæde på og en pensel i hånden.

Pejsen efter den havde fået en omgang kærlighed. Er den ikke blevet flot?

Hos mig var det pejsen i mit fire år gamle sommerhus. Den var så fin, for fire år siden, men da den er central i rummet er det derfor helt naturligt, at den også er det mest udsatte sted i helt hytten…

Pejsen som helt ny for fire år siden. Den er svanemærket og fra Morsø med minimal sodning. Pladerne, som den er bygget op af, er fra Skamol. Varmens sendes rundt i rummet via riste og der bruges derfor ikke meget brænde.

Den udsatte placering har betydet, at der ofte lige blevet stillet en gryde med mad på pejsen, eller en plade med boller eller noget endnu mere snasket. Og det er sket temmelig ofte, at en flok mennesker har spildt deres drinks (eller gløgg) ned ad pejsen i festligt lag. Der har været løbende stearinlys på den i et væk…

Der har været teenagere, som skulle lære at tænde op uden alt for store flammer ud i rummet, det har sat sit præg på fronten. Og der er blevet lavet virkelig meget mad omme på bagsiden, hvor der også er komfur. Det har sat sine spor. Og jeg har vendt det blinde øje til i lang tid.

Pejsen med sod og snask. Sådan så den ud fire år senere. Noget måtte gøres.

Men i år er det mig, der skal holde den store jul – og vi holder julen i sommerhuset – og det var min anledning til, at få gjort noget ved pejsen, så den er fin til at modtage gæster og familie. Og ja, det er først nu, bagefter, at jeg virkelig kan se, hvor slemt det egentlig stod til. Det kender du sikkert godt. Derfor kommer her alle mine før-og efter-billeder. Jeg håber, at det vil inspirere dig til at få malet og ordnet hjemme hos dig. For når vi passer på tingene, maler og reparerer og ordner, så holder de længere og rettidig omhu er bæredygtigt.

Her istandsættes pejsen. Marmorpladerne får også en tur med stenolie ved samme lejlighed. Stearin ordnede jeg med køkkenrulle og strygejern. Det skulle væk inden jeg malede.

Farveforskel – pejsen før og efter maling.

Der var også brug for at bygge en lille del af pejsen lidt op igen med lidt cement.

Gys, hvor var der faktisk brug for nedvaskning og maling ved komfuret.

Her ses det grej jeg brugte til istandsættelsen af pejsen og stenpladerne. Husk en meget hård børste og en virkelig god grundvask. Jeg havde virkelig været i tvivl i lang tid om hvad jeg skulle gøre ved pejsen, der jo er muret op. Hvad for noget maling? Hvad med det, der var gået i stykker? Hvad med nedbørstning? Jeg har malet vægge og paneler hele mit liv, men jeg havde ingen erfaring med en muret overflade. Så jeg gjorde følgende: Jeg gik hen til en erfaren kvindelig ekspedient i en XL-Byg forretning i Allerød og spurgte til råds. Jeg kan anbefale at komme på tider, hvor der ikke er så mange andre kunder, det er ligesom på planteskoler, så har personalet masser af tid. Ekspedienten var simpelthen så kompetent og gav mig gode råd (og selvtillid, så jeg turde binde an med opgaven). Vi fandt sammen en virkelig grundig grundrens og en ekstra dækkende maling, der endda kan tørres over (det kunne den gamle overflade ikke).

Nogen vil måske kunne huske, at jeg malede vindueskarm og inddækning i foråret. Mange dryssende blomsterbuketter og efterladenskaber fra te-kopper senere, så ordnede jeg lige vindueskarmen, nu hvor jeg havde noget “godt vand” til nedvaskning af pejsen. Husk altid at bruge den slags flere steder, det er mest bæredygtigt.

Næsten færdig, men ikke helt i mål, pejsen fik flere gange og stenpladerne skulle bruge meget stenolie.

Men så blev pejsen endelig helt færdig og Emil ser meget tilfreds ud.

***

Dette indlæg er produceret i samarbejde med XL-BYG, der har fokus på bæredygtighed og på at passe på tingene med maling og rettidig omhu, så de holder længere. Se mere på #xlbyg #xlrum

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...