Her er min haveblog – som jeg troligt skrev hver søndag forrige år… Det var virkelig hyggeligt!

Efterårsferien er forbi. Og vi har været så heldige. Der har været tocifrede plusgrader om aftenen og det har været så mildt og skønt. Vi har spist ude på terrassen. Vi har haft bål. Vi har fundet svampe, bær, æbler, valnødder og blomster. Skoven er sine steder stadig grøn og er begyndt at få smukke efterårsfarver andre steder. Landskaberne er næppe nogensinde smukkere end lige nu. Med tåge og flotte farver. Heldigvis har det endnu ikke stormet, så bladene sidder stadig på mange træer. Du må unde dig selv en søndagstur, hvis du har været ude at rejse i efterårsferien.

Om lidt er det hverdag igen og så går den ikke længere. Nu skal haver og altaner lukkes lidt ned for vinteren.

Det kan godt være, at der ikke kommer frost i den kommende uge. Men frosten kommer. Derfor skal sarte planter ind nu. Mange spørger mig, om man ikke bare kan dække over med bobleplast og tæpper. Det går an med figentræer. Men ikke med blomster og de store smukke potteplanter, som vi gerne vil genbruge igen til næste år.

Der har allerede været frost i det centrale Jylland og det centrale Sjælland. For et par uger siden. Men ikke nok til at tage georginerne. De må graves op nu, hvis vi vil genbruge knoldene til næste år. Desuden skal vi have to meget vigtige planter ind og ned i en kælder. Det er pelargonierne, som gerne vil leve livet som i Italien og derfor ikke klarer danske vintre. Jeg forstår godt pelargonierne. Og så alle rosengeranierne, som jeg er heldig at have en del af i år. Jeg bliver spurgt om hortensierne skal ind. Det skal de ikke. Men jeg har før sat dem i drivhuset for at skåne dem lidt. Her har jeg også tidligere haft held med at stille oliventræer og jeg har figentræer, som klarer vinteren rigtig fint i drivhuset.

Det gælder om at kende nogen med en god kælder

Jeg har mange planter. Men jeg har ikke noget rum, der egner sig til opbevaring af planter. Så jeg må ud i noget deleøkonomi af fugtig, men dog frostfri kælder. Og nu har jeg fået lov til at stille mine planter – som jeg renser og klipper ned – i en balje i et hjørne af mine naboers kælder. Den er nemlig perfekt til formålet. Ikke opvarmet. Let ventileret. Med lidt naturligt lys, så planterne kan mærke forårets komme til den tid. De skal ikke vandes noget særligt i løbet af vinteren. De sover bare.

Denne uge i haven – uge 43

Det er ved at være tid til at lukke drivhuset ned for vinteren. Jeg gør dette lidt tidligere i år end de andre år. Hvis du er en dygtig drivhusgartner, som stadig har røde tomater, kan du vente lidt.

Hvordan lukker man drivhuset ned? Man tømmer drivhuset for de planter, der ikke skal opleve vinteren. De sunde tomatplanter (som ikke længere giver røde tomater) kan rykkes op og smides på komposten. Husk, at man aldrig smider syge planter på komposten, da jorden således vil smitte nye planter. Alle grønne tomater pilles af først og kan lægges i vindueskarm inde og måske nå at blive røde. Eller de kan syltes og bruges i gryderetter.

Når man har taget tomat, chili og agurkeplanter ud, så kan man fjerne noget jord og tilføre ny kompost. Det er valgfrit. Nogle havemennesker dyrker tomater i den samme jord år efter år. Nogle dyrker i poser. Poser skal ud. Derefter skal der gøres rent. Det her er ret vigtigt. For der sidder svampesporer tilbage. Og det er godt at starte en ny sæson uden sygdomme fra sidste år. Jeg plejer at bruge en højtryksspuler til arbejdet – sammen med varmt vand og citron. Citron gør underværker på glas.

Drivhuset, som det så ud i denne uge. Set fra terrassen, hvor vi spiste.

Pas på livet i drivhuset. Vi har både en tudse derude, som gerne må bo der, og nogle mus, som ikke må bo der, fordi de gnaver. Det er lidt en balance. Tudsen får lov til at have et hjørne med kvas. Musen får frataget fødemuligheder ved at jeg fjerner fuglefoder og frø derudefra.

Når drivhuset er klar, kan det bruges til opbevaring af redskaber og havemøbler for vinteren. Men lad være med at gøre drivhuset helt pulterkammeragtigt. Det er rart at kunne nyde en solstråle derude i februar.

Havemøblerne og redskaberne kan med fordel renses, når du alligevel har højtryksspuleren fremme. Men pas på, strålen kan godt være lige hård nok til træværket. Det er en god ide at give sine redskaber og sine rene og tørre havemøbler olie og lak. Så holder de meget længere.

Næste søndag går vi fra sommertid til vintertid. Så det er netop tid til at stille havemøblerne tilbage i skuret, som er huskereglen for, at urene stilles tilbage, når der kommer vintertid.

Der er stadig mange blomster at plukke i haven.

Blomter i min have lige nu.

Mariehøns og pindsvin leder efter vinterhi. Hjælp dem. Ikke rydde for meget op i haven.

Tag aldrig alle nødder fra dine træer, når der er egern i haven. Hjælp dem med at komme gennem vinteren. Vi har lige fra vinduet set et egern, der så meget glad ud, da den fandt et depot af valnødder for foden af det træ, hvor den bor.

I øvrigt giver det smukke træ med spisekastanjer næsten intet brugbart fra sig i år. Masser af alt for små kastanjer. Masser af blade. Men valnøddetræet giver bedre end nogensinde før.

Sørg for at fodre fuglene hele tiden nu. Alle steder. Den store insektdød, som vi oplever i disse år, gør at der ikke er noget at spise for fuglene. Det er en frygtelig redelighed.

Jorden er dejlig varm og der er muldvarpe. Heldigvis ikke i min have, fordi jeg har en hund, der klarer den slags (Jackrussellterrier). Men det vidner om, at jorden stadig er lun og god at grave i og der kan stadig lægges løg og sættes stauder.

Tag derfor på planteskole og køb tulipanløg og stauder. Det er det mest bæredygtige forbrug i verden. At købe blomster, som giver næring for de insekter, som vi mangler så desperat.

Har du asters i haven? Det er en dejlig mormor-staude og perfekt til buketter. Her er en hvid fra min have.

Gå ikke af med dit depot af grimme æbler. Smid dem aldrig i en grønt-container. De er føde for fuglene hele vinteren. Læg dem i stedet under en omvendt trillebør og tag lidt frem til fugle en gang om ugen.

Måske har du allerede lavet most af andre æbler? Ellers kan du nå det endnu.

Der er stadig brombær og efterårshindbær. Både gule og røde.

Du kan dele hvidløg op i fed og sætte dem i jorden nu. Det er det rigtige tidspunkt.

Purløg består af klumper af små løg. De kan godt deles nu. Og så lige et lille trick: Tag en klump ind i en potte i drivhuset, så har du purløg tidligt næste forår, når man længes mest.

Du kan også sætte potter med rosmarin, salvie, timian og persille ind i drivhuset. Så er de væk fra snedriverne og kan bruges. Nogle af os tror, at der kommer en vild vinter i år med meget sne og så er det jo godt, at tage lidt af de grønne fra.

Basilikum klarer ikke at være udendørs i den kommende uge. Tag den ind. Eventuelt ind i køkkenet. Basilikum elsker varmen og lyset i et køkkenvindue.

Tag på grøn workshop og ud på en gård, hvis du har børn. Her kom jeg forbi en netop overstået frø-workshop på Camilla Plums gård Fuglebjerggård. Ser det ikke bare inspirerende ud.

Saml alt, hvad der samles kan, i have og hegn og naturen. Forklar børn om de mange forskellige danske æblesorter, om kvæder, om nødder, om svampe og så videre. Og nyd synet af samlingen – her er hvad min nabo Kamilla samlede til mig i søndags.

Snyd ikke dig selv for et bål i denne tid. Og er det varmt nok, er det skønt med en buffet på terrassen, bare en time udendørs til at starte. Så kan man altid få varmen indendørs senere.

Ugens bog

Fotografen og lystfiskeren Columbus Leth er taget ud i naturen sammen med Nikolaj Juel, der er kok og jæger. Det er der kommet en rigtig fin mande-kogebog ud af. Den er i butikkerne i morgen mandag. Jeg anbefaler den på det varmeste og mine sønner, der elsker at være udendørs, kastede sig over den. (Min ene søn læser biologi på Uni. og den anden søn er lige kommet hjem fra Outdoor-efterskole).

Billede fra bogen

Ugens buket

Rulletekster

Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Her er link til alle tidligere ugentlige haveklummer – fra uge 1 og frem til nu. http://pov.international/author/signewenneberg/ Værsgo!

Følg med på Instagram, hvor jeg gør mig umage for at formidle årstidens blomster, haver og natur. www.instagram.com/signewenneberg

Og en lille ting efter rulleteksterne

Efteråret og vinteren er en dejlig havetid. Det er nemlig tid til refleksion. Hvordan skal det næste haveår se ud? Hvordan er din situation? Hvordan er din nye eller gamle have? Har du overhovedet en have? Vil du gerne have en? Har du fået en mindre have end før? Eller en større have, sådan som jeg har?

Min have er slet ikke færdig. Den er stadig ny. Den er stadig i proces. Jeg har haft den i fire år. Men det første år tæller ikke, for der byggede jeg det hus, der stod færdigt i oktober for tre år siden. Dengang skrev jeg sådan her på Facebook og fik hjælp af landskabsarkitekten Jane Schul.

Her er det, jeg plejer at sige, når jeg møder mennesker, der ikke ved, hvad de skal med deres nye eller gamle have. Det er noget, vi også taler om, når jeg holder foredrag om ”fra havedrømme til drømmehave”. Det er altid godt at stille de journalistiske HV-spørgsmål til sig selv, også når det kommer til haven. Når der endelig er tid til at reflektere over den.

God uge i haven!

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...