Alle jer, der har hørt mig holde nogle af de foredrag, der nu er aflyst, har hørt mig fortælle om klimakrise, fødevarekrise og selvforsyning og om hvordan ”det kræver overskud, at have underskud”. Om at ”ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” som er mit motto i arbejdet med klimaaktivismen…

I har også hørt mig fortælle om, hvad vi mennesker gjorde – hverdagsaktivistisk – under krigene og da der kom finanskriser. Om hvordan Eleanor Roosevelt skabte Victory Garden-bevægelsen under anden verdenskrig, hvor de alliererede landes kvinder/stolte husmødre gjorde sig uafhængige af fødevaresystemet og blev 80-90 procent selvforsynende ved at grave græsplæner og parker op og producere mad. Det kan vi gøre igen! Det bliver helt fantastisk. Og marts er netop lige præcis den måned, hvor vi kan gå i gang med forspiring og planlægning af køkkenhaven. Lad os komme i gang! 

Som du nok kan se, er min gamle haveklumme hermed tilbage. Jeg genopliver den nu på grund af freelancekrisen og håber, at I vil støtte ved at abonnere, købe gin, købe havebøger. Mange af jer har skrevet, at I har savnet klummen. I har også skrevet til mig, at jeg burde genoplive den nu, hvor jeg har mistet al indtjening i løbet af 48 timer!

Så er det tid til at tænke på en Plan B. Vi må alle sammen tænke på, hvad vi gør nu. Jeg har tænkt mig at skrive. Der er vigtige spørgsmål at besvare inde fra spisekammeret og ude fra køkkenhaven.

At håndtere en krise på den kloge måde handler om at bevare jordforbindelsen og om respektfuldt at vende tilbage til jorden, der brødføder os. Og om at vende tilbage til de bæredygtige gamle husmorfif, viden om at overleve, som blevet overleveret til os, for derpå at blive glemt, fordi vi havde travlt med at have økonomisk optur og køkkenkulturel nedtur.

Det handler om at bevare roen. Sætte grønsagsfrø til forspiring stille og roligt. Lade være med at hamstre. Få hovedet ud af egen røv og forstå, at der er toiletpapir nok til alles rumper.

Hvad skal man gøre hverdagsaktivistisk på den husmorfornuftige måde, når krisen rammer?

Mennesker først. Er alle i din familie i sikkerhed? Min bror og jeg overtalte allerede to dage før nedlukningen vores mor, der er 77 år med dårligt hjerte og i risikogruppe, til at isolere sig i mit sommerhus. Så er hun væk fra byen, hvor der er mange mennesker og hvor mange har været på skiferie. Sørg for de gamle i din familie. Sørg for, at de er isolerede og har et godt spisekammer.

 

Keep calm and plant a garden! Sæt frø til forspiring nu. Flere end du ellers ville have sået. Så i hvert fald kål, bønner, tomater og alt det, du kan lide at putte i en grøn pesto. Sørg for at have spirer nok til en grønsagshave. 86 procent af danskerne har adgang til en have, men hvis du ikke har en byhave, villahave, landhave, sommerhushave eller kolonihave, så kan du få et stykke nyttehave i en fælleshave. Der er også mange, der gerne vil dele jorden (søg på ”del jorden” eller lav et opslag og efterspørg et stykke jord).

Byg kasser af træ, som du kan bruge som plantekasser. Så kan du dyrke på ”no dig” måden og havde mange planter tæt. Træet kan være nyt eller gammelt – det må gerne være af lærk, tuja, robine eller eg, som holder virkelig godt. Det må ikke være trykimprægneret og helst heller ikke fra gamle paller (gift).

Køb hårdføre krydderurter som planter med rødder. Plant dem ud. Gerne i altankassen. Rosmarin og timian kan tåle frost, som der stadig kan komme lidt af her i marts. Hvis man ikke kan købe ind, fordi man ikke vil gå ud, så kan basismad blive markant bedre, hvis der er adgang til krydderurter. Skaf dem nu. Hvis du kan skaffe persille og grønkål med rod, så sæt også sådanne nogle planter i jorden, så du kan nippe af dem, mens de vokser videre.

Lad være med at hamstre!

Lad være med at udsætte andre for fare, ved at forsamles mange mennesker i et supermarked og lad være med at hamstre, den sidste kaffefløde for næsen af gamle fru Knudsen.

Lad især være med at hamstre gær. Fordi vi har brug for omtanke i hovederne nu. Gær er i kokkekredse en social markør for nogen, der ikke har sat sig ind i at lave god mad. Meget gær er en meget stor markør for, at du ikke ved, hvad en god husmor har brug for i et godt køkken. Man gør i stedet sådan her: Det er et meget bedre husmorfif at få en klat dej af nogen, der bager og så arbejde videre med den surdej resten af livet. Det er fuldkommen gratis og det giver ikke stor oppustet gærmave fra gærbrød.

Det eneste du bør hamstre nu er sådan set frø til at dyrke en køkkenhave.

Tip: Mens folk stod i kø efter varer, der ikke er på vej til at blive udsolgt, var der god plads på planteskolens parkeringsplads.

Du skal altid sørge for at have et godt basis-spisekammer. Der bør være rigtig mange løg, hvidløg, salt, peber, karry, chiliflager, boullion, vin (til mad), olie, citroner, kål, smør, æg, eddike, kokosmælk, flåede tomater, ansjoser, tørrede svampe, linser, bønner, ris, risottoris, pasta, mel, sukker, grovvalset havregryn, kerner til boller, øl og chiafrø til pandekager (prøv det) og parmesanost, som jeg synes er uundværligt. Hvis du nu ikke kan lave billig basismad og ikke har lært det med at have et spisekammer, der kan modstå en langvarig snestorm, sådan som jeg har hjemme på landet dengang i forrige årtusind ude på Terslev Overdrev, hvor jeg gik til 4H, så lær det nu. Brug tiden på at lære at lave meget billig basismad.

Skynd dig i boghandlen (på nettet) og køb bøger om at dyrke din have. Skynd dig på biblioteket inden der lukkes ned. Jeg har skrevet 18 bøger – 13-14 af dem handler om have, hus og mad og hvordan man gør. Find dem og lån dem gratis. Led især efter ”Spis din have – klimakrisen set fra køkkenhaven” og ”Grønne Hverdagstips”. Måske også ”Den første have” som mange er glade for at starte med i haven. Der er så mange gode bøger om det, der er vigtigt. Find dem!

Køb en fryser nu. Hvis du ikke har en fryser og har penge til det:. Du kan få brug for at lave store portioner mad og fryse det ned. En fryser sikrer, at selv små portioner mad ikke går til spilde. I en fryser kan du også gemme grønt-affald, som kan blive til fond, som kan bruges, når du laver en billig sammenkogt ret i krisetid. Senere kan du fryse alle dine bær fra haven ned i fryseren og tage dem op lidt efter lidt til syltetøj.

Under 2.verdenskrig blev alle bedt om at holde høns for at klare fødevarekrisen.

Kvinder og børn dyrkede mad under 2.verdenskrig. Måske kan de børn der hjemmeskoles nu får en “hjemme-skole-have”?

Skaf en flok høns. Under 2.verdenskrig bad regeringer deres borgere om at anskaffe sig ”to høns pr person i husstanden”. Sådan at hjemmene kunne være selvforsynende med protein og sådan, at madaffald ikke gik til spilde, men blev upcyclet til æg. Har man æg kommer man meget langt i en husholdning, der er på reduceret budget. Læs mere i min bog ”Hvad jeg ved om høns” som købes her eller her.

Intet må gå til spilde. Al kaffegrums, te, bananskræller, æbleskræller, kartoffelskræller og alt andet organisk affald er en ressource, nu hvor du skal til at dyrke din jord og dine køkkenhavekasser. Organisk affald må ikke smides i hverken sort eller grøn skraldespand, der hentes af diesellastbil, men bør blive på matriklen og smides på komposten, hvorfra du kan hente gratis jordforbedring til din køkkenhave.

Al sport er afblæst. Men ikke al bevægelse. Brug udendørs træningscentre og sørg for at cykle, gå, løbe i det fri. Det gode er, at anemonerne er på vej frem og du får samtidig gratis naturterapi, som hjælper på alle bekymringer.

Pluk en buket blomstrende grene, når du er ude. Sæt blomster på bordet. Det er et gammelt husmor-trick, at smuk borddækning med blomster på bordet kan få krisemad til at smage bedre.

Kig på økonomien. Hæv kassekreditten om muligt, hvis du er selvstændig (bankerne er blevet bedt om at se velvilligt på det). Gennemgå alle abonnementer og alt, der koster penge. Stop så mange udgifter som muligt, hvis du er selvstændig i det private erhvervsliv.

Lad være med at kigge på dine pensionsordninger. Forhold dig i ro. Kig hverken på din pensionsordning i banken eller på dem du selv har lavet. Det er 1929 revisited. Du risikerer at kaste dig ud fra et højt punkt, hvis du ser, hvor slemt det står til.

Sælg ting på DBA for at skaffe penge. Jeg giver mig også til at sælge alle mulige ting nu, på i min virtuelle genbrugsbutik – Instagram-siden @Sommerloppemarked. Det er bæredygtigt at sælge ting videre. Det er også en god måde at skaffe penge. Jeg sælger via mobilepay.

Kvinde, der er stolt af sin produktion, under 2.verdenskrig.

Brug tænk positivt-teknikken og tænk på dem, der har det værre end dig, det er grimt, men det virker hver gang. Hvis du er ved at gå helt i bro over, at du skal bruge dine egne feriedage, på at være sendt hjem fra arbejde, så tænk videre. Hvis du er ved at gå ned over, at være SAS-ansat, der er blevet foreslået at gå 20 procent ned i løn, mod at arbejde 20 procent mindre, så tænk på de selvstændige. Tænk på taxachaufførerne, der oplever 50 procent nedgang i løn, mens de arbejder mere end før. Tænk på restauratørerne, der har store regninger, men ingen gæster. Tænk på freelancejournalisterne og freelance-foredragsholderne, der oplever 80-100 procent lønnedgang i et eneste uforudset hug! Tænk positivt. Tænk på andre end dig selv. Tænk på alt det, der er at være glad for. Trods alt! Glæd dig, hvis ingen i din familie er syge.

Gør noget godt for andre. Virker hver gang! Forskning viser, at det udløser lykkehormon, at hjælpe andre. Hvis du har fået mere tid, så brug din tid på andre. Hvis du er nede at købe ind, så køb også ind for andre – også din gamle nabo. Hvis du kan passe børn, så find en enlig mor i sundhedssektoren, som har nogle børn, du kan passe (hun har brug for det, samfundet har brug for det).

Find på nye måder at tjene penge på, hvis du er selvstændig. Derfor: Hvis du er er økonomisk uberørt af krisen og hvis du er lønmodtager, hvis du får normal løn, så må du gerne være solidarisk nu. Støt ved at købe mine havebøger, køb på Sommerloppemaked, eller køb vores gin. På forhånd tak for støtte. Køb gerne mine sønners og min fantastiske gin (link her) – det sætter vi også stor pris på og vil kunne leve af: Link til køb af rom og gin, som kan leveres til døren – spar portoen ved køb af 2 flasker. Kan holde sig i årevis. Flaskerne kan også afhentes i en af de butikker, som har dem på hylderne – se www.botaniskgin.dk

Du kan også købe nogle af mine bøger her og få dem sendt hjem til dig.

FØLJETON

Skriv til mig, hvis der er noget du vil vide om at overleve hverdagsaktivistisk i en krise. Så skriver jeg næste indlæg om det, du spørger om. Dette bliver en føljeton, ligesom da jeg lavede haveklummer under overskriften ”hvorfor blive inde, når alt håb er ude” hver søndag, fordi jeg havde klimadepressionen i starten af 2017. Som du kan høre, tager jeg udgangspunkt i, at jeg har holdt virkelig mange foredrag om, hvordan verden vendte sig mod ”urban gardening” og selvforsyning efter finanskrisen (Detroit blev en selvforsynende landbrugsby efter finanskrisen 2008) og under krakket i 1929 og under 2.verdenskrig (hvor der stadig er nyttehaver i parker rundt om i verden tilbage fra den tid). Hvad vil du vide om at klare krisen i køkken og have?

EFTER RULLETEKSTERNE

Sidst, da jeg skrev haveklummerne havde vi altid lidt godt tilbage i bunden af artiklen. Det skal vi selvfølgelig også have her.

Jeg kan virkelig anbefale den hollandsk-franske trendforcaster Li Edelkoort f.1950. Her er hendes syn på, hvad vi har mulighed for at lære af denne utrolige tid med Corona. Hun rammer tidsånden som inden anden. Link her!

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...