Nu er det endelig havevejr! Kom med ud i haven… Her kommer en genudgivelse: Det handler om den store tudsevanding og meget andet godt.

I 2017 brugte jeg alle mine søndage på at skrive haveklummer til dig kære læser, om alt det dejlige, der foregår derude… Man bliver glad af at være i haven, af at være udendørs, og man bliver glad af at finde ud af, at alle har grønne fingre… Du kan læse med om du er nybegynder eller helt øvet og du kan stadig stille spørgsmål til mig om haven – gør det også gerne inde på Instagram…

Der er nok ikke noget, ud over nybagte kanelsnurrer eller en mand, der lige har hugget brænde, som dufter så godt som et myntebed, når man første gang renser det for visne blade om foråret.

Og forår er det. Fuglene synger. Ukrudtet vokser vildt her (uge 13 – i 2017, uge 15 i 2018). Jeg ligger derude på knæ i rabarber og stauder og ser ud som om jeg tilbeder jorden. Det gør jeg da også. Men jeg renser også for kvikgræs og andet djævelskab med håndskovl og en tålmodighed, jeg ikke besidder. Roundup kommer ikke på tale. Vi skal efterlade jorden i en finere stand til vores efterkommere. Ikke i en mere forgiftet stand. Det har vi talt om mange gange. Engang skrev jeg sådan her om det.

Denne uge i haven

 • Vi sætter havemøblerne frem. Og urene frem. Det er sommertid!
 • Nej, du må endnu ikke plante noget af det ud, som ikke tåler frost. Ikke hortensier på altanen. Ikke andet end kålspirer i det kolde drivhus.
 • Vindueskarmene må gerne fyldes op til randen af småplanter, der skal videre senere.
 • Alt kan sås indendørs nu. Mere eller mindre. Læs bag på poserne med frø.
 • Lav gækkebreve til alle bedstemødre med nogle børn, der muligvis ikke er dine. Gem de sidste vintergækker til gækkebreve. Gæt aldrig nogensinde hvem de er fra, hvis du modtager gækkebreve.
 • Hvis du har små børn så er det nu, der skal ny kattetis-fri jord i sandkassen.
 • Plant nye frugttræer. Husk meget vand i hullerne.
 • Naturnyt: Ederfuglene ankommer til ynglepladser. Første firben er fremme på solskinsdage. Stenpikker/digesmutter er her. Og Bruden – som er Danmarks mindste rovdyr – parrer sig i disse dage. Gedderne leger og parrer sig på lavt vand, det kan både høres og ses! Der er nu haletudser i moser og damme. Og rigt fugleliv.
 • Den 1.april gødes roserne – måske – for første gang med NPK-piller. Ghita Nørby siger, at vi skal gøde dem fire gange på en sommersæson. Sidste gang i slutningen af august. Man kan også gøde med hestmøg og hønsemøg.
 • Overvej om du skal have en ny belægning, har den været våd og glat og vippende? Overvej aldrig, at lægge en belægning selv med mindre du er professionel brolægger.
 • Plant altankasserne til hvis du ikke har gjort det for længst. Efeu er store og flotte i butikkerne nu. Foruden de mange løgplanter.
 • Kom i gang med ukrudet. Jo før jo bedre. Brug aldrig nogensinde roundup. Men derimod gerne børnearbejde.

Der har været dage med 12 grader i ugen der gik. Det er derfor ukrudtet gror som skidt. Så snart det er over 10 grader begynder græsset også at gro og så har vi balladen. Det hele begynder forfra. Også græsslåningen. Hvis man da ikke er så smart og trendy, at man for længst har nedlagt de ikke særlig bæredygtige og egentlig heller ikke særligt sjove græsplæner. Hvad skal man egentlig med dem?

Der er kun en god grund til at have en græsplæne og det er, hvis man har børn. Børn, der godt kan lide at campere eller bruge græstæppet som legetæppe og boldbane. Men boldbane rimer bare heller ikke særlig godt på bede med blomster. For boldene ryger ind og smadrer de delikate løgplanter og moderen (det har været mig mange år) råber ”ikke mine fine tulipaner, ikke mine fine krokus!”.

Jeg ved, at jeg i fremtiden skal have mindre græs. Lige nu kniber jeg bare det sidste barndom ud af mine børn og nænner ikke at fjerne græsset. Hvor dumt og ubæredygtigt det end er (alt der ikke giver afkast og kræver motoriseret pasning er ubæredygtigt, det vedtog man også under krigen, hvor græsplæner blev betragtet som intet mindre end upatriotiske).

Mine drenge og deres venner spiller stadig batminton og tennis derude, de bruger græsset til tæpper og venner og de taler også om selskaber, de skal holde ved lange borde derude på plænen til sommer. Og om et år fylder jeg rundt og kunne måske bruge plænen som dansegulv? Men engang. Så skal der ikke være andet end stier og staudebede i bløde runde bedstemor-agtige kurvede former man kan gemme sig i og plukke blomsterbuketter fra.

I dag skal vi nå to spørgsmål. Om altan og stauder. En læser har samme lyst til staudebede

Kære Signe Wenneberg. Jeg følger dig flittigt på blandt andet Instagram og elsker dine opslag. De er altid så positive. Jeg bliver altid lidt klogere. Din bog Haveterapi har jeg læst mange gange, og den var med til at hjælpe mig gennem en stressfyldt periode i mit liv. Nu skal jeg til at renovere et staudebed. Jeg vil derfor spørge dig om du har erfaring med at købe stauder på nettet? Hvis du har, kan du så anbefale en forhandler? Mange hilsner Dorthe S.

Løjtnantshjerter som de ser ud lige nu i staudebedet

Svar – her er det bedste stauder

Her har jeg gjort det, jeg ofte gjorde, da jeg sidst havde en havebrevkasse (i et ugeblad). Jeg har sendt spørgsmålet videre. Verden bliver et bedre sted, hvis vi bruger hinandens viden og spørger dem, der ved mest. Derfor har jeg spurgt Birgit Reimer, som jeg er kæmpe fan af. Jeg kender hende, fordi jeg har interviewet hende flere gange. Hun er tidligere skolelærer og driver Caroline Mathildestiens Planteskole i Vedbæk. Hun er ekspert i storkenæb blandt andet. Hendes svar kommer her:

Kære Signe, med mit kendskab til staude-netbutikker i Danmark vil jeg sige at man trygt kan købe stauder på nettet. Jeg kender personligt Staudefeen, Thyboesminde stauder og Damholmgård. Staudemarken og Staudestedet er også godt. Stauder kan fint pakkes og sendes og er der lidt krøllede blade retter det sig. Der meget mere spændende at vælge imellem og også for det meste til rimelige priser. Stauderne er for det meste i 9 cm potter, altså nemme at håndtere og få i gang i haven.  Selv lukkede jeg min netbutik, da nogle af de andre solgte til en meget lav pris og det gad jeg ikke blive ved med at harcelere over. Nu har jeg så bare åbent 2 gange 3 timer om ugen og det passer mig godt. Der er hvad der er og det koster det der står og jeg er glad. Kh Birgit

PS. Caroline Mathildestiens planteskole har åbent fra den 12.april. Onsdage og torsdage, kl. 15-18.

Min gamle grønne altan, der hvor jeg boede før.

Helt grøn ude på altanen

En anden læser – Gertrud Højlund – har ferie og spørger hvordan hun indretter sin solrige altan på 4. sal, som ikke er udsat for blæst. Hun siger, at hun er helt grøn og ikke på den have-agtige måde.

Kære Gertrud – du er heldig. Og du må love, at plante hele din altan til i frodighed i år. Fordi du kan! Ikke alle, der har altaner har held med vind og lys. Det har du. Derfor kan alt lykkes. Du skal have fat i min bog om altaner, for jeg sad lige og kiggede i den og jeg kan ikke nævne alt det, jeg gerne vil fortælle dig, her på denne side. Bogen fås blandt andet nede hos Altancafeen ved Søerne. Eller hos mig.

Men lad mig lige sige dig fem ting:

1. Du skal have store krukker. 2 Du skal bruge god, ny, frisk jord, som du kan få bragt til døren. 3. Du skal have krydderurter i massevis derude. De dufter og smager og man kan spare penge på ikke at købe små bøtter. 4. Du skal have noget derude, der minder dig om din barndoms have. Haver og altaner er mere end æstetik. De er sanselighed, det taler til vores sanser at dyrke og dufte. 5. Du skal se om du kan få plads til en stol og plads til at læse avis. Alt for mange altaner bliver ikke brugt. Og de er geniale steder, vi lige kan gå ud og få livsvigtigt lys. Også i yderperioderne. Held og lykke!

PS. Her er Toras planteliste til altan. Jeg kan næsten ikke lade være med lige at vise dig den… Imponerende!

Grønne billeder fra den seneste uge på min Instagram-profil

Den store tudsevandring

Kan du huske, at jeg håbede at komme til at opleve den store frø og skrubtudsevanding igen? Det skrev jeg om her … Og tænk engang! I år havde jeg heldet med mig. Jeg kom kørende ved Heatherhill. Der var tusindvis af frøer og tudser på vejen. De var vågnet efter deres vintersøvn og nu fast besluttede på at komme tilbage til den mose, de oprindeligt kommer fra. Skrubtudser kan blive 38 år gamle. De er meget kloge og kan finde vej og kunne mærke, at det var forårsjævndøgn og på tide at stå op.

Et hjørne af drivhuset lige nu

Lige nu! Hvis vi kigger ned…

Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her. 

Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Og en lille ting efter rulleteksterne 

 

GemGem

GemGem

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...