I dag skal guiden nr 9 handle om sommerferie i Danmark. Og det bliver en fest! Hverdagsaktivisme er også nogle gange at blive hjemme og få det bedste ud af det og ikke blande pandemiske partikler med andre landes hårdt ramte befolkninger og samtidig bruge pengene på at hjælpe Danmark i gang igen.

Mens en del beklager deres ituslåede ferieplaner til snart det ene og snart det andet udland, så tager jeg det ledige synspunkt og siger, at jeg synes, at det er helt fantastisk, at vi alle sammen skal være hjemme i år. Og tag vel at mærke dette udsagn fra en, der ikke har været på sommerferie i udlandet i 18 år.

Jeg ville ikke ønske det på nogen anden måde. Man går ikke glip af en eneste dag i flora og faunas udvikling i haven og naturen i Danmark. Og det er virkelig dejligt, at tage den med ro om sommeren og nyde Danmark og ikke skulle noget særligt.

Men hvis du stadig ikke er overbevidst om hjemmesommerens fortræffeligheder, så tænk på, hvor nemt det bliver at invitere til sommermiddag eller sommerdrinks for første gang nogensinde i vores levetid: ALLE er hjemme i vores sommerland! ALLE kan komme! ALLE er friske på noget sjovt efter lang tids indespærring!

Tænk også på hvor lang tid man i grunden bruger på strabadserende transport på ferie og hvor kedeligt – og klimabelastende – den slags egentlig er. Det slipper alle for nu. Tænk på hvor meget godt, vi kan gøre for de mest pressede brancher i Danmark, mens vi er hjemme.

Så jeg tænker, at vi skal have den dejligste sommer i mands minde! Vi skal holde ferie – hvis det er muligt – og det er det ikke for mange, på grund af krisen, fordi eksempelvis små selvstændige ikke har råd til at tage uger ud uden løn denne sommer. Men fælles for os alle er, at vi skal være hjemme i Danmark, fordi grænserne er lukkede (indtil videre). Vi skal i sommerhuse, på campingpladser, i kolonihaver og ud på landets nødlidende hoteller og gæstgiverier. Vi skal hygge os. Og vi skal ud at spise og vise samfundssind overfor restauranterne, hvis vi kan finde pengene til det. Det bliver en fest.

”Hvordan det kommer til at se ud afhænger af danskerne. Bakker de op? Går de ud? Går de ned til slagteren eller på cafeen og bruger pengene? Tager de på restaurant? Hvis de gør, så kommer de fleste helskindet igennem”. René Redzepi, Noma. I Politiken 15.maj 2020.

Og festen starter mandag den 18.maj, når meget genåbner. Jeg har tænkt mig at lave en serie – fra København og Aarhus – som du kan følge med i inde på Instagram. Kulturen og hotel- og restaurantionsbranchen kommer til at få brug for al den eksponering og støtte og venlighed, som kan stampes op af jorden. Og jeg lægger ud med, at bruge min kanal i den kommende uge på at støtte dem.

Men først skal vi lige have sat noget på plads. Noget omkring forbrug. Noget omkring en sætning, der bliver ved med at blive gentaget, selv om den er fuldkommen langt ude. Nogen er nødt til at sige det:

Er det fædrelandskærlighed at svinge dankortet? 

Det er naturligvis alders- privilegie- og klimakrise-blindt bullshit, når politikere siger, citat, at det er ”fædrelandskærlighed at svinge dankortet” eller ”at det er, at vise samfundssind, at svinge dankortet”.

Hvad er der galt med de sætninger? To ting.

Sætningerne er formuleret og ofte gentaget af mennesker, der ikke selv har mærket krisen på deres eget dankort og dermed er privilegieblinde.

De er blinde overfor, at alle ikke har penge på dankortkontoen i denne tid.

De er blinde overfor, at ALLE små selvstændige og alle små restauratører og alle små hotelejere kører på dampe, adrenalinsøvnløshed og bankløn lige nu.

De er blinde for den vinkel det er, ikke at have penge på kontoen, fordi politikerne – og nu er jeg selvfølgelig streng – er offentligt ansatte, der et gået 0 procent ned i løn. Mens andre er gået 20-40-60-80-90-100 procent ned i løn ude i det private. Hvor alle ikke – modsat hvad mange tror – kan få lønkompensation. Hvis man fx var syg i foråret 2019, så kan man ikke få hjælp. Hvis man fx er en vækstvirksomhed, så kan man ikke få hjælp.

Og rigtig mange arbejdsomme og talentfulde mennesker er fuldkommen uforskyldt blevet arbejdsløse og kan lige nu kan se frem til at forsørge familien på max 23.000 kr om måneden før skat i understøttelse (hvis man er gammel nok til at have haft en arbejdsløshedsforsikring og har stået længe nok i den). Sving lige dankortet på den ydelse!

Og rigtig mange er timeansatte og studentermedhjælpere og unge, der bliver fyret først og de har ingenting at falde tilbage på. Ingenting. Ingen minimal lønkompensation. Ingenting andet end muligvis mulighed for lån, der skal betales tilbage. Og de skal så høre på, at de voksne privilegieblinde i muntre partilederrunder, eller i en munter morgenradio, griner og siger, at ”alle skal gå ud og svinge dankortet”.

”Svinge dankortet min bare r*v” – ville de unge og de arbejdsløse og de små selvstændige med rette kunne svare næste gang de igen skal høre den sætning gentaget og gentaget.

Det andet – og meget væsentlige, der er galt med den sætning er, at den glemmer klima- og biodiversitetskrisen. Simpelthen. Udsagnet er blindt for, at næsten alt forbrug er klimabelastende og trækker et sort ødelæggende (for planeten og for arter og biodiversitet) carbon foot print efter sig.

Allerede Gro Harlem Brundtland fastslog ellers i 1986-87 – i det arbejde, der lå forud for Brundtlandrapporten (der jo ligger til grund for FN’s definition af ”bæredygtighed”) – at det er usolidarisk overfor kommende generationer, ikke at tænke over ethvert forbrugs langsigtede bæredygtighed. Og det blev derfor i rapporten fastslået, at de forenende nationer – herunder Danmark – i alt hvad vi gør, må tænke på kommende generationers levemuligheder og miljøpåvirkningen af vores eget forbrug. Også da jeg var en del af Det Etiske Råd, som er rådgivende organ for den til enhver tid siddende regering, arbejdede vi med begrebet ”Etisk Forbrug”. Og pejlemærket var naturligvis, at tænke på næste generationer og se på oprindelse og miljøbelastning ved alle varer og alt forbrug. Er forbruget hensigtsmæssigt overfor kommende generationer eller er det ikke? Det er spørgsmålet, vi altid må stille os selv.

Så nej, det er ikke at vise samfundssind at svinge dankortet. Og det er ikke samfundssind at bruge sommerferien på at kaste sig ud i forbrug af fast fashion af billigt beklædning med 12-18 kollektioner om året, bras-på-tusind-måder fra billig-butikker, som er fløjet ind fra Østen og alt muligt spritnyt habengut, som er sat i verden for at friste os til at deltage i misforståelsen om at ”holde gang i hjulene”.

Vi skal – selvfølgelig – ikke vende tilbage til den gamle verden fra før Corona med de samme selvdestruktive klimabelastende uvaner og vækstparadigmer, som vil forringe vores børn og børnebørns muligheder for at overleve her på jordkloden. Så nej, det er ikke at vise samfundssind, at ”svinge dankortet” og få gang i flyrejserne og skabe mere forbrug af klimabelastende produceret skrammel, vi ikke har brug for, og som forhindrer vores efterkommeres chance for at overleve temperaturstigningerne.

Hvad der derimod er samfundssind er:

At holde ferie i Danmark og Norden.

At tage færge, båd, tog, cykel, bus og måske i disse corona-tider også smittefri familiebil mellem landsdele i stedet for at flyve om på den anden side af jordkloden.

At tage en ”Tour de Danmark” og få set vores eget land.

At give van-life i eget land en chance.

At indlogere os på små nødlidende hoteller og gæstgiverier, hvis vi har råd.

At købe et lille sommerhus i Danmark i en nødlidende udkantskommune eller leje et dele-sommerhus af nogle andre, hvis vi har råd (se mere om tips til sommerhus nedenfor).

At støtte danske arbejdspladser i sommerferien.

At støtte lokale frisører, bagere, hudplejere, øko-blomster-buket-producenter, skræddere, håndværkere, guldsmede og andre, der sælger bæredygtige kvalitets-tjenesteydelser.

At købe genbrug i sommerferien. Både tøj og ting og møbler. At tænke cirkulær økonomi i stedet for den lineære ”svinge-dankortet-økonomi”.

At købe tøj, der kan holde i hundrede år, fordi det er vildt god kvalitet. Måske endda få det syet af en dansk skrædder.

At bruge sommerferien på oprydning og på at sælge ting videre til andre, når vi ikke skal bruge det mere. Cirkulær økonomi.

At sætte vores penge på den danske kultur. Betale for bøger, billetter og oplevelser.

At blive herhjemme og købe lokale, danskproducerede, økologiske, giftfri bæredygtige varer – som stammer fra den danske muld. Noget, der kan spises og drikkes og som efterlader nul affald. Noget, som støtter små destillerier, små mejerier, små grønsagsproducenter og det landbrug og fiskeri, som vi alle sammen er rundet af (et par generationer tilbage).

At købe mad, der er produceret på små familiebrug i EU (parmesan, appelsiner, avocado kan fås øko fra dette kontinent og kan fås bæredygtigt produceret og transporteret)

At drikke vin fra EU, fra vores eget kontinent (det taler vi slet ikke nok om, vin og spiritus fløjet ind fra fjerne egne er ikke bæredygtigt).

At bruge sommerferien på at besøge bondegårde, jordbæravlere, støtte gårdbutikker, købe mad fra gårdudsalg – så maden ikke har været transporteret fra produktionssted til butik til os.

At støtte de dele af dansk erhvervsliv, som er hårdest ramt. Støtte de brancher, som har oplevet, at få frataget deres ellers grundlovsikrede ret til at tjene til livets ophold pga Corona.

Det her er hvad vi forbrugere kan gøre. Samfundstjenesteligt. Hverdagsaktivistisk. Nu hvor vi skal i gang igen. Og jeg tager som sagt opgaven meget alvorligt (sagt i sjov) og indfinder mig som ægte aktivist på landets barer, restauranter og hoteller i ugen der kommer, for at kunne lave støtte-opslag til de nødlidende. Tip mig endelig, hvis nogen trænger til omtale!

Noget som politikerne kunne gøre – hverdagsaktivistisk – her hvor sommerferien står for døren – er at:

*Lade færger og broer og måske også toge være gratis hen over sommeren, hvor vi alle sammen holder ferie i Danmark. Tænk hvilken glæde det vil være, at nutidens børn vil huske sommeren 2020 som den sommer, de kunne rejse frit rundt i landet.

*Eller. Fjerne moms fra bæredygtige lokale indenlandske rejser. Der er moms på restaurantbesøg og moms på hotelovernatninger. Men ikke moms på (klimabelastende) flyrejser. Det kunne vi måske godt ændre.

*Tillade at der kan slås telt op flere steder – og i flere statsskove.

*Fjerne moms på foredrag, musik og bøger – samt kulturformidling, museumsbesøg og kunst. Jeg finder det virkelig underligt, at vi gør det så umuligt for boghandlere og for forfattere at overleve af at dele viden i et så lille sprogområde, med et så lille publikum, ved at lægge 25 procent oven på alt hvad vi laver. Det vil være god og nem Corona-hjælp en gang for alle at fjerne momsen på kultur.

*Lade alle museer være gratis for børn hele sommeren – staten kompenserer billetterne. Sådan ville børnene – også de ikke privilegerede, der har forældre, der er økonomisk ramt af krisen – huske denne sommer som tiden, hvor man bare kunne suse rundt på alle museer og se alt fra Vikingeskibe til oldtidsfund til veteranbiler.

*Genindføre repræsentationsfradraget. I dag kan man kun trække en restaurantregning delvis fra (kun 25 procent), hvis det er arbejde. I gamle dage, da jeg var tjener, kunne det trækkes fra 100 procent. Det gav masser af arbejde og liv i restaurationsbranchen. Man bør suspendere disse særregler, der ikke har gjort noget godt for branchen – og det vil være en nem måde, at hjælpe branchen i gang med ægte omsætning (i modsætning til hjælpepakke).

*Fjerne moms fra grønt. Danmark har valgt, at der skal være moms på grøntsager (det er derfor gulerødder er dyrere end vingummier i Danmark).

I det hele taget: Den danske hotel- og restaurantionsbranche får brug for al den hjælp, der kan hives op af sommerhatten. Hør bare her:

I en undersøgelse foretaget af revisionsfirmaet PWC og tænketanken Axcelfuture, som kunne læses i Børsen Fredag har vi et gigantisk problem. I undersøgelsen fremskrives regnskaberne for 35.000 danske selskaber med i alt næsten en million ansatte. Her ses det, at vi kan vente os tab i driften på 119 milliarder kroner frem til juli og en sommer, hvor mere end hver tiende virksomhed, der samlet beskæftiger over 200.000 danskere, vil være i fare for at gå konkurs. Herunder ses det, at hver tredje restaurant i Danmark er konkurstruet denne sommer. Og der er taget højde for både hjælpepakker og genåbning. ”Mange levedygtige virksomheder er på randen af konkurs især blandt restauranter og hoteller” siger Mogens N. Morgensen adm. direktør hos Price Waterhouse Coopers.

Det kan ikke understreges nok, at det IKKE er, at vise samfundssind at tage dankortet lamt op af lommen og bruge løs af varer, der er fløjet ind fra Fjernøsten eller på flybilletter med fossilt aftryk.

Det er samfundssind, at støtte danske arbejdspladser, danske hoteller og restauranter og dermed blive hjemme i Danmark – også selv om grænserne skulle åbne for en eller anden form for korridor-agtig rejseaktivitet til noget retzina-taverna denne sommer.

Det er også (økologisk) samfundssind, at købe jord/ skov / natur / et sommerhus / et skur på en naturgrund/ et kolonihavehus i Danmark, så rejseaktiviteten for hele familien fremover minimeres og så pengene lægges i eget nødlidende land og så vi sammen kan skabe mere skov og mere biodiversitet på flere kvadratmeter land i Danmark, der lider under at være alt for opdyrket.

Hvis man nu har midler til at købe et sommerhus, en grund, et skur – så har jeg følgende anbefalinger i den forbindelse. Fordi jeg jo har sommerhus. Og jeg har skrevet en bog om at bygge sommerhus. Og jeg har skrevet om det med ferie i Danmark og i sommerhus i mange år. Og det er 18 år siden, jeg selv har været i udlandet med min familie om sommeren.

Her hvor min familie har sommerhus, sælges sommerhuse i disse uger lige så hurtigt, som de kommer på markedet. Folk vil tilsyneladende virkelig gerne have et fritidshus, de kan holde sommerferie i, nu hvor vi har set, hvad det vil sige, at grænserne lukkes og der er ækel luftbåren virus i omløb. Man vil gerne kunne ”tage på landet” og få luft ligesom man gjorde i gamle dage. Det giver virkelig meget mening. Hvad skal man kigge efter? Jeg foreslår følgende, hvis du er i markedet for at købe.

Købe sommerhus tips

Find et sommerhus på en ø. Danmark består af øer og vand og det må være noget så dejligt, at kunne holde ferie på en ø i nærheden af vand. Der er stadig meget billige huse at få på øerne. Jeg tror personligt, at Lolland og Falster og øerne dernede bliver det nye hotte. Jeg holder også et par heste på Samsø, Fanø, Omø og Ærø.

Hvis du vil have et sommerhus tæt på en storby, så overvej at det skal ligge i nærheden af et tog/trinbræt, så dine børn og unge kan komme derhen uden at du skal hente og bringe. Jeg har selv meget stor glæde af, at mine børn og deres venner kan ankomme med toget, som er fem minutter fra huset.

Få fat i en masse cykler, som kan stå i sommerhuset, så alle kan cykle til stranden og til købmanden og til bageren – som gerne må ligge i nærheden af grunden. Så er alle mere uafhængige.

Køb ekstra telte til ekstra gæster. Især lige nu. Så alle ikke behøver at ligge i en bunke i anneks og hus. Bedre at fordele sig for natten flere steder i denne Corona-tid.

Gå efter en grund på så mange m2 som muligt. Jo større jo bedre i disse tider med naturgenopretning og klimakrise. Store grunde kan bruges til at anlægge ikke bare køkkenhaver til selvforsyning (så er vi klar til næste krise) men også til at plante skov (så vi kan kompensere for vores fossile forbrug).

Vær meget opmærksom på om grunden ligger lavt. Ejendomsmæglerne melder, at huse, som man via GEO-fremskrivninger kan se, vil blive oversvømmet af stigende grundvand i fremtiden, allerede nu er usælgelige. Vi vil få ekstremt vejr fremover. Vi vil få meget vand. Vi vil få store storme. Vi skal sørge for at købe eller bygge huse, der er i sikkerhed. Gerne på pæle (mit hus er bygget på pæle og uden fundament, det kan man godt få tilladelse til).

Hvis du skal bygge nyt sommerhus, så læs alt det jeg og andre har skrevet om at bygge bæredygtigt. Og vær bevidst om, at hvis du bygger i sten, beton og cement (også fundament) så er det ekstremt klimabelastende og vil give dig et giga carbon footprint mange år fremover. Bygger du i træ og på pæle, så får du omvendt et positivt fodspor, fordi træ binder carbon, også når du har bygget med det.

Spring op og fald ned på hvilken jordkvalitet, der er på grunden. Men undersøg dog gerne om jorden er giftig. Hvis der er fed, næringsrig jord, så vil du kunne lave køkkenhave direkte i jorden og der vil være meget græs og mange brændenælder. Hvis du har mager jord, så kommer alle de vilde sommerblomster og du vil kunne lave køkkenhave i kasser. Alt er godt.

Læg mærke til noget meget vigtigt på grunden: Er der store træer? Store træer er ubetalelige og vigtige i verden. De giver dejlig flimreskygge i haven og hvis vi er heldige også blomster og frugt. Plant flere træer i sommer, hvis du har en grund at gøre det på. Den bedste sommerferie-syssel må være, at plante træer til den unge generation, der har måttet betale en høj pris for et redde den gamle generation i Corona-krisen.

Før jeg slutter dette niende kapitel af den aktivistiske guide med et velafprøvet tip til sommerferie i Danmark, så vil jeg komme med en bøn. Vil dem, der klager over aflyst ferie på Facebook ikke nok holde op? Jeg er ikke sikker på, at man tænker over, at det virker upassende i situationen. Og det vil være klædeligt, om alle er mere stoiske omkring  sommerferieaflysninger. Der er ting der er vigtigere i det store billede. Beklagelserne virker ikke så reflekterede eller omsorgsfulde og empatiske overfor dem, der har været meget syge og dem, der har mistet. Og overfor de unge som er hårdt ramt og overfor alle dem, der har mistet deres jobs og alle dem, der ikke kan sove om natten på grund af den 1930er-agtige krise, der har ramt deres privatøkonomi. Der er større ting at tænke på end at du ikke kan komme til Gardasøen.

Man kan foreslå dem, der brokker sig højlydt, at de i stedet tænker positivt. Ja, grænserne er lukket – og selv hvis de åbner er det en god ide, at og holde ferie i Danmark (pga smitte ude omkring og pga klimakrise).

Man kan foreslå dem, at de i stedet tænker på, hvor skønt det egentlig er: Man kan invitere til have-hygge. Man skal ikke længere navigere i at nogen skal til Italien, andre skal til Mallorca og de sidste er som altid i Sydfrankrig. Man skal heller ikke længere planlægge efter hvornår ens voksne børn er til hvilke festivaller eller hvornår de som vanligt er på drengetur til Europas hovedsteder og dermed ikke-kontaktbare. De er også hjemme! ALLE ER HJEMME.

Alle kan komme til drinks på terrassen og mad i haven. Ja, her må vi naturligvis vise ÆGTE samfundssind og servere en masse udendørs, fordi selskaber i haver er de mest corona-korrekte for virus.

Endelig kan vi foreslå dem, at de gør noget godt for andre i sommerferien. Det virker altid at sætte sig ud over sig selv. Gør noget godt for de ældre, der har været indespærret så længe. Gør noget godt for restaurationsbranchen. Gør noget godt for de unge. Lad alle dine unge mennesker have alle deres venner på overnatning i telte. Hvis alle haver er åbne for alle unge i sommer, så får de en fest, selv om festivaler og studenterfester og rygsækrejser er aflyst.

TIP: SÅDAN SIKRER DU at staycation-sommerferien bliver en mindeværdig succes

Det lyder som verdens nemmeste tip. Måske har du selv brugt det i alle årene. Så spring bare videre. Det, jeg ved virker er, at skrive lister. Over hvad man vil nå at se og opleve i løbet af sommeren. Selv om man bare er hjemme i Danmark. Sådan at sommeren ikke forsvinder mellem fingrene på en, som det fine sand på Dueodde Strand.

Jeg har været i gemmerne for at finde gamle sommerferielister frem. Jeg har dem fra alle årene. Det er som nævnt 18 år siden vi har rejst væk fra Danmark om sommeren. Jeg ved, at mange af mine læsere har små børn, så jeg har som inspiration fundet en liste fra 2004 – da mine børn var 4 og 8 år – og jeg skulle holde sommerferie alene med dem for første gang. Det var her, jeg indførte listerne, som har fulgt os lige siden. Og mine store drenge er så søde, at de stadig giver mig en sommerferieliste i gave, fordi de ved, at jeg elsker vores lister som giver lovning om en dejlig hjemme-sommer.

Her er til slut min families liste fra 2004 (vi satte kryds, når vi havde udført opgaven og vi skiftedes til at ønske)

Cykle i skoven

Biografen i Tisvilde

Ferie hos mormor og plukke jordbær

Besøge legetøjsforretningen ”Ærlige Bent”

Svømmehallen

Badeanstalten

På stranden

Være hjemme i haven og hygge

Bygge et papkassehus til katten

Bygge en hule

Køre med tog til Helsingør

Tegnekursus (Simon, 8 år)

Boldeland (Noah, 4 år)

Tivoli og Bakken

Hvis du ønsker at støtte min journalistik så se her:

Køb gerne mine sønners og min fantastiske gin (link her) – det sætter vi også stor pris på og vil kunne leve af: Link til køb af rom og gin, som kan leveres til døren – spar portoen ved køb af 2 flasker. Kan holde sig i årevis. Flaskerne kan også afhentes i en af de butikker, som har dem på hylderne – se www.botaniskgin.dk

Du kan også købe nogle af mine bøger her og få dem sendt hjem til dig.

De forrige klummer om hverdagsaktivisme kan findes her: https://signewenneberg.dk/category/hverdagsaktivisme/

Link til Podcasten Jordforbindelse – lyt 30 dage gratis. Udkommer hver fredag. Linket er her: https://podimo.com/dk/signe

EFTER RULLETEKSTERNE

Endnu en fordel ved sommer i Danmark er, at vi ikke gå glip af en eneste uge med Den Danske Natur. Der er så meget smukt og skønt og spændende at holde øje med uge for uge. Så vi har slet ikke tid til at være væk fra vores haver og fra naturen. Hvor der lige nu kan plukkes de smukkeste buketter af vilde blomster.

SLUT

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...