Updatering. Huset er solgt.

Jeg har taget en stor beslutning. Der har gjort ondt i maven og har holdt mig vågen om natten. Det er noget, der vil ændre mit og mine drenges liv for altid…

Jeg sælger vores elskede hus!

Jeg ved godt, at vi nok aldrig kommer til at bo i et så fantastisk hus igen.

Vi har haft næsten seks vidunderlige år i Brombærhuset. Der er intet dårligt at sige om dette skønne levende hus (jo måske – alle de unge gæster bliver altid hængende og er ikke til at smide hjem herfra :-).

Huset er opført af de dygtigste tømrere, tegnet af den fineste arkitekt, bygget med de absolut bedste materialer og fuld sporbarhed. Masser af træ, træ, træ.

Huset blev det første bæredygtige certificerede FSC-hus på pæle, det kom til at bestå af 98,7 procent (nyt) træ, det fik en fantastisk akustik og er super varmt om vinteren og en A-klassificering i energirapporten… Alt fungerer! Alligevel sælger vi.

Ejendomsmægleren er fundet – det er Lene fra EDC Tisvildeleje, som jeg købte grunden af for 7 år siden og det føles godt at slutte ringen sådan… Nu er billederne taget og linket er klar. Og så skal en ny familie overtage vores dejlige hus, giftfri have og magiske drivhus.

Cedertræ drivhus. 20 m2. Fra den engelske drivhusproducent Gabriel Ash/via Juliana Drivhuse

En lade til erhverv og noget jord til sommerfuglerefugium

Og hvad skal vi så? Vi beholder lejligheden i byen og så håber jeg – med tiden, for stedet skal være helt rigtigt – at finde et sted med meget jord og en stor gammel lade af træ + især mulighed for erhverv: Et værksted. Et laboratorium. Et mødested. Hvor vi kan lade vores Botanisk Gin firma vokse og udvikle sig. Hvor vi kan holde ginsmagninger, eksperimentere, holde sommer- og julemarked, holde foredrag og holde bæredygtighedsmarked med andre øko- og bæredygtige producenter og have et par værelser til skriverefugium. Og masser af jord, som skal lægges om til skovhave, fugle- og sommerfugle-reservat. Ja – jeg drømmer stort! Det er sådan noget, man tillader sig efter en omgang livskrise og en omgang kræft. Livet skal leves. Drømme skal føres ud i livet. Vi skal ud og opleve noget nyt!

Kender du typen? Her er huset, som er perfekt til:

Arkitektur-nørder/Tømrer-nørder. Huset er det første FSC-certificerede træhus på pæle i Europa (måske verden). Det består af 98,7 procent FSC-træ. Tappet og dyrvlet sammen efter bedste gamle håndværksmetoder, som ellers slet ikke anvendes mere, vi er helt nede i vikingernes kontekst. Ingen skruer. Kun de bedste materialer. Timber frame af 20X20 jysk Douglas tømmer. 5 meter til loft. Huset er hævet på pæle 80 cm over niveau (særlig tilladelse). Intet ubæredygtigt beton/cement fundament – huset hviler alene på 16 stk punktfundamenter og landskabet fortsætter under huset. Vi har smurt trætjære på alt udendørs træ under hus og terrasser, så det holder. Der er 25-35 cm træfiberisolering og papirdampspærre (ingen plastikdampspærre – alt her er åndbart og sundt). Gulvet er varmt Douglas. Kobbertagrender/nedløbsrør. Huset er vedligeholdesesfrit og derfor skabt af i alt 14 vejrbestandige træsorter. Herunder canadisk cedertræ på facaden (som bliver smukt gråt med tiden). Robinietræ på taget. Det meget hårde træ Guariuba som terrasse og trapper. Terrassen er nyere – tilføjet i 2017. Døre er vidunderligt træhåndværk (svendeprøver) fra Sverige (Bovalls) – samt foldedør fra fynske Lacuna … Alle vinduer er dobbelt med den danske opfindelse Opto-glas. Huset har – trods genbrug af gamle smukke kernetrævinduer – derfor en A-klassificering energimæssigt. Bygningen er placeret på grunden så alle gamle træer er bevaret. Mere fakta nedenfor.

Allergikere: Huset er fuldkommen sundt og perfekt for dem, der lider af allergi mod moderne byggematerialer som glasuld, maling, skimmelsvamp og fugt. Her kun sundt træ – og intet træ her på grunden er trykimprægneret (giftigt). Ligesom, der er økologi på grunden – der er ikke brugt roundup eller anden gift i mindst 9 år (grunden var et dødsbo for 7 år siden og havde stået forladt i 2 år dengang).

Sangerinder, musikere eller hørehæmmede: Der er en ekstremt god akustik i træhuset. Det vil være et perfekt øvelokale for nogen, der arbejder med lyd, klang og ord.

Malere og forfattere: Det er et skønt sted at male og skrive – uden at fryse – og kigge ud over marker gennem store nordvendte vinduer, sådan om de var i Tisvilde-husene i gamle dage.

Frossenpinde: Huset er måske det varmeste sted i Danmark om vinteren. Træ leder ikke kulde, det er ganske magisk. Plus: Der er så meget træ-isolering i vægge, gulve og lofter, at huset ikke kan blive koldt. Og på 20 minutter har den store Morsø-pejs med konvektion varmet hele huset op. Badeværelset er altid varmt med gulvvarme og håndklædetørrer.

Klima-nørder: Huset har et positivt Carbon Foot print, der er ikke skabt affald i processen med at bygge det. Der er brugt så meget (genplantet) træ, at huset giver mere til verden end det tager. Der er enkelte bekvemmeligheder som opvaskemaskine, skuffekøleskab, quooker, håndklædetørrer, varme i gulvet, vaskemaskine – der er med vilje ikke tørretumbler, men nem tørremulighed på snor under tag mod syd. Alt er så grønt som muligt og huset er tilsluttet grøn strøm, ligesom der er klargjort til el-bil tilslutning. Der er nok have (1200 m2) til at der er mulighed for en stor grad af selvforsyning skulle man ønske sig det – plus drivhus og rævesikret hønseindhegning/hønsehus (som ligger skjult på grunden). Den fuldkommen lukkede og ugenerte have er de seneste år gjort mere ”vild”. Således, at der føde for fugle, bier, insekter og masser af vilde blomster, men ikke det store at passe.

Børnefamilien: Huset, haven og området er skønt for børn. Der er mulighed for MANGE børn. Det lille værelse ved siden af forældresoveværelset har hidtil fungeret som kontor – men er perfekt som værelse til 2 små børn i evt køjeseng. På hemsen kan der nemt sove 6 teenagere eller større børn. I annekset er der plads til 3 store børn/unge voksne. Der er heste, får, høns og grise lige uden for havelågen. Foruden skolehaver, gårdbutik (bager) og en dejlig anmelderrost økologisk jord-til-bord restaurant, som også leverer mad ud af huset. Det er 25-50 meter fra havelågen. God mulighed for fodbold og rundbold på stort græs-fællesareal ved siden af huset.

Et modent ægtepar – eller en single – som vil bo rart og varmt og uden at skulle male og passe alt muligt. Huset er også meget egnet til helårsbeboelse (og børnebørn).

Hundeelskeren: Grunden er indhegnet. Det betyder også, at der ikke kommer harer og rådyr og spiser roser og træer, som det ses andre steder.

Kokke-typer: Der er alle tænkelige blivende krydderurter i haven, i nemme ”no-dig” kasser og bede. Der er et super velfungerende køkken med separat spisekammer med serveringslåge. Der er hylder fra gulv til loft i bryggers/spisekammer, som også rummer vaskemaskine, opvaskemaskine og køkkenmaskiner – sådan at det ikke fylder i det store rum, hvor der er plads til 14 spisende omkring spisebordet, hvorfra der er udsigt til pejs, men ikke til opvask, som sættes gennem serveringslem ud i spisekammer. Der er ekstra køleskab og ekstra fryser i isoleret skur, hvor der også vil kunne være opbevaring af grønt, vin og ekstra service. Huset danner de perfekte rammer om såvel sommermiddage inde og ude – den store foldedør kan åbnes, så der også er plads ved langbordet ude under tag… Og julefrokoster og juleaftener, med plads til hele familien i det store rum med 5 meter til loftet og hyggelig ild i pejsen.

Se billeder her

Huset er lige til at flytte ind i. Alt fungerer. Man kan bare hænge sit håndklæde og sine badebukser op og gå ind og lave en kop kaffe med det kogende vand fra quookeren. Og sætte sig ned og kigge ud over markerne, læse en bog og nyde livet.

Fakta om huset – økonomi osv:

 • Brombærhuset blev bygget færdig 9.oktober 2014.
 • Arkitekt: Erik Juul (arkitekt med speciale i bæredygtighed)
 • Bygherre/tovholder: Signe Wenneberg
 • Konsulent på materialevalg og FSC: FSC-sekretariatet i Aarhus
 • Tømrermester: Hans Erik Sørensen, Tisvilde Byggeservice
 • Elektriker: Iver fra Fogedgården/ Leif Nielsens Eftf. Vejby
 • Materialer: 98.7 pct fsc-træ. 14 træsorter. Vejrbestandigt. Et hus, der ikke skal males eller olieres – hverken inde eller ude.
 • Isolering: Træfiber
 • Størrelse: 72 m2 – plus 30 m2 hems, plus 20 m2 vinterisoleret nyt anneks, plus 12 m2 isoleret nyt, skur, plus 20 m2 Cedertræ-drivhus fra Gabriel Ash.
 • Grund: 1200 m2 med gammel beplantning fra da der var frugtplantage på stedet frem til 1960: Æbletræer, kæmpe kirsebærtræ, valnødder, spisekastanjer, hyld, solbær, brombær, stikkelsbær, hindbær og masser af rabarber
 • Beliggenhed: Holløse/Tisvilde – og nærmeste nabo til Rabarbergården.dk
 • Udsigt: Ja – så langt øjet rækker over marker
 • Internet: Hurtigt fibernet (alle teenagere kan spille samtidig uden problemer) og perfekt til hjemmekontor og fjernarbejde
 • Antal sovepladser: 12 (små børn i køjeseng i nuværende kontor)
 • Alarm: Ja
 • Energiklassificering: A
 • Varme: Kæmpe ny Morsø brændeovn med partikelfilter / el i badeværelse på grøn strøm
 • Parkering: Plads til 2 biler på grunden (klargjort til hurtig strøm til el-biler)
 • Offentlig transport: Tog til Holløse St. 5 minutter væk (nemt for gæster/teenagere)
 • Afstand til strand: 2 km
 • Afstand til marker: Få meter
 • Overtagelse: Som det passer
 • Indbo: Huset tømmes, så ny ejer kan sætte sit eget præg (med mindre andet aftales)
 • Daglig drift: Vildt billigt. Ejendomsskat 12.000 pr år – ud over det betaler vi kun for fibernet, el og alarm.

MERE INFO:

 • Bog om huset: Byg Bæredygtigt, Lindhard & Ringhof, 2015.
 • TV om huset: Sommerdrømmehuset på TV2-play kan stadig ses.
 • Artikler om huset: Søg bl.a. på Politiken, Bo Bedre mm.

 

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...