Her kommer en guide til det mest klima- og miljø-venlige juletræ. Den er skrevet i 2021 og 2020 og den er opdateret i 2022 og 2023.

Husk: Som så meget andet forbrug gælder selvfølgelig denne gyldne regel – man belaster jordkloden mindre, hvis man IKKE forbruger noget, således heller ikke bruger et juletræ. Men jeg synes nu nok, at man både kan være opmærksom på klimakrisen – og samtidig også være fan af traditioner og common sense. I den forbindelse vil jeg minde om at: “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget”.

Rødgran på terrassen ved sommerhuset lige inden vi flyttede fra Brombærhuset i december 2020.

Hvis man henter en rødgran på mark/skov henne om hjørnet, så har sådan et træ et CO2-fodspor på 15 kilo. Til sammenligning har en rose fra Holland et CO2 fodspor på 5 kilo. Altså har tre roser samme aftryk som juletræet. Værre er det ikke.

Og lad os nu forestille os, at vi gerne vil være så klimakorrekte, at vi ikke bruger juletræer, hvad ville der så ske? Juletræer er en landbrugsafgrøde. Landmænd dyrker juletræer som de dyrker roer, raps og hvede. Hvis der overhovedet ikke var afsætning på juletræer mere, så ville der ikke opstå forvildet skov på arealerne, som vi kunne drømme om, der ville derimod blive dyrket noget andet end juletræer på marken. Noget, som måske er meget værre for biodiversitetskrisen og klimakrisen (konventionelt dyrket raps eksempelvis – raps er monokultur) og for fugle og insekter (dyrene har stor glæde af økologiske juletræsmarker, hvor der er gemmesteder og fuglesang mange arter af kriblekrable). Så lad os bare fortsætte vores tradition med juletræer. Jeg har dog begrænset det til, at jeg har juletræ, hvis jeg er vært for julen, ellers har jeg bare en død gren i loftet eller i et hjørne. Det lyder grimmere end det er i virkeligheden. Se nederst. 

Fakta er, at der forbruges 1.5 millioner juletræer i Danmark. Derfor giver meget mere mening at tale om, hvordan vi forbruger juletræer mest muligt bæredygtigt. I stedet for at tale om at vi ikke skal forbruge juletræer. Det handler om at vælge det rigtige træ – og om at beholde træet til glæde for haven og biodiversiteten, når julen er forbi. Det sidste er meget vigtigt. 

Her kommer de syv råd om juletræer. Spoiler – dem i potte duer ikke og dem af plastik er også no-go

1.Det bedste er at finde et VILDSKUD i haven. Eller et vildskud på din nabos grund. Brug det som juletræ. Også selv om det sådan set er en lille fyr (træsort) eller er pilskævt (charme).

2. Det næstebedste for klima og miljø er, at købe et juletræ helt LOKALT. Det træ vi ser her på siden er fra Søren ovre fra Tirsvæld tæt på Brombærhuset (vores gamle sommerhus – se #signessustainablehouse på Instagram). 

3. Køb et ØKOLOGISK/ ikke gift-sprøjtet juletræ. Det er vigtigt at købe økologi – fordi økomærket er vores sikkerhed for, at juletræsmarkerne ikke er sprøjtet. Og jeg er vokset op med en vandboring, der for bestandigt blev ødelagt af Roundup-forurening fra de omkringliggende marker med juletræer. Det er skrappe sager, der sprøjtes med. Så lad os ikke støtte det. Lad os støtte fugle og insekter og rent vand i stedet. Når det er sagt: Nogle producenter er små og har ikke kapacitet til at være med i mærkningsordningen. Og så er det vigtigere at se på om de er GIFTFRI – om vi stoler på vores lokale avler. For der kan hældes meget gift ud over konventionelt dyrkede stordriftjuletræer og her er det vigtigst at fokusere på ikke at støtte den slags. Fordi vi gerne vil efterlade en beboelig jord til vores børn. PS. Fairtrade er også et godt mærke til juletræer og meget andet.

Afskåret træ sat i krukke køligt i drivhuset i november 2020. Der var en spand med vand holdt fast af mursten nede i krukken. Sådan kunne træet holde længe (og det blev stående som en glædelig jul overraskelse til de nye ejere af sommerhuset).

4. KØB EN RØDGRAN. Den sort vokser hurtigere og kræver ikke gift og gødning og det er meget smukt og traditionelt H.C.Andersen-agtigt. En rødgran stikker – men vi behøver ikke kramme vores juletræ.

KØB som hovedregel ikke en Normann, sølvgran, Nobilis og andre ædelgran-træer. De har et langt større CO2-fodspor end rødgran. De vokser langsommere (hvilket er helt fint i haven og på kirkegården). De kræver meget giftig gødning for at vokse hurtigere frem i en juletræs-industri. ikke godt for insekter, dyreliv og grundvand. Ikke alle af den slags træer sprøjtes, men de fleste gør.

5. Køb IKKE UDENLANDSKE træer m belastende CO2-aftryk. Træer skal ikke have kørt med diesellastbiler for at nå hjem til os. Desuden: Støt danske landmænd. Og igen Fair Trade + Øko-mærkning hvis muligt.

6. KØB IKKE PLASTIK – som er fløjet ind fra Kina – og plastik er det samme som olie = fossilt forbrug. Desuden er de meget grimme (sorry!). De er produceret under vilkår vi ved meget lidt om. De har i grunden ikke noget med H.C.Andersen-traditionen at gøre. Der findes mange forskellige udregninger derude om hvor mange gange man skal sidde og glo på et plastikjuletræ juleaften for at det CO2-mæssigt har tjent sig hjem. Over 20 juleaftener, kan jeg læse mig til. Men man glemmer æstetikken her. Tabet af glæde. Ved at kigge på en ægte juletræstradition – et ægte træ.

7. Køb IKKE POTTE JULETRÆER. Heller ikke selv om det lyder virkelig smart i første omgang. I 2019 gjorde jeg allerede i november opmærksom på et der foregik noget virkelig lusket omkring 2019-mode-dillen POTTEJULETRÆER. Jeg kommer ude fra  skov. Jeg boede på en skovridergård i en skov som barn (Boholteskoven). Og har set ret meget til træer. Så jeg kunne se, at der var noget virkelig lusket omkring den løsning, som rigtig mange hoppede på. Det viste sig senere, at de træer fra det smarte juletræsfirma IKKE overlevede. De blev kke genplantet som lovet. De blev IKKE afhentet. De var IKKE økologiske modsat oplysning på hjemmesiden. Og folk betalte for træer, de aldrig fik. Den ballade undgik dem, der læste med her på min side. Hehe. Se nederst. 

Træer kan ikke flyttes direkte ind i 20-25 grader og overleve i lille potte, heller ikke selv om de vandes. De har store rodnet, der bliver helt klemt nede i en potte. Hvis man bor på landet – eller har en stor have – så kan det lade sig gøre, at tage et udset træ ind, lade de akklimatisere i en havestue, videre til et køligt værelse og så ind juleaften og ud næste dag og nede i et stort hul med meget vand. Men man må ikke tro, at man kan have et træ inde i stuen i en måned i lille potte – og tage det direkte fra kulde til varme, for træet vil lide og gå ud – og så går ideen om at bevare træet lidt fløjten. Så hellere købe en rødgran, afskåret – og bruge hele træet og alle grenene i haven.

Mere meget vigtigt info om træer nedenfor. Også om hvorfor du ALDRIG må gå af med dit træ efter jul

Lille Eva og juletræet. Her set et klip af noget af alt det jeg skrev om juletræer i 2019. Hvor jeg kraftigt advarede mod pottejuletræerne. Jeg blev også en smule rasende, da DR – vores licenskanal – grønvaskede netop de træer fra et privat firma. Se nedenfor.
Sidste år: Lidt ballade om pottejuletræerne…

Mere vigtig træ-info

Træerne dufter – også som afskårne – fordi de sender duftsignaler til deres venner om, at der er “fare”. De er jo blevet skåret af og mangler deres rødder og har det for varmt.

Rødgran. Også god i haven efter jul. Varmer om roser.

Gå endelig ikke af med det brugte juletræ efter jul. Juletræet af rødgran (og andre grantyper) kan og bør gøre nytte i haven. Som op-klippet. Du klipper simpelthen alle grene af. Efter jul passer lige med begyndelsen på den strenge del af vinteren, hvor man skal bruge vinter-afdækning til roser og andre små buske, der fryser. Desuden: Der er brug for formuldningen af grenene for havens dyr og insekter. Når grene er halvt komposteret kan det tjene indenunder rododendronen, som man ellers skal købe skov-jord til. At beholde træet formindsker yderligere de kilo CO2, vi kan sige at rødgranen er skyldig i at forbruge. Hvis du ikke har have, kan du give dit træ til nogen, der har have – eller du kan give træet til en bondegård med grise (grise elsker juletræer) eller til en Zoo. Det vigtigste for det store CO2-regnskab er – som altid – at intet går til spilde og at vi holder op med at opfatte noget, vi har brugte, som affald. Det skal ind i den cirkulære økonomi.

God fornøjelse!

En gammel gren, der er faldet ned fra et træ i en storm pyntet i et hjørne… Det er i hvert fald ikke belastende.

jul og juletræ

Vissen gren i loftet. Alternativ til juletræ

jul / juletræ

Julesne i skoven

Juletræ i Tivoli. Endnu et tip: Kig på juletræer andre steder end derhjemme og kom i julestemning. Hvis vi er mange, der deler et træ – og har dele-julestemning – så er det jo egentlig en fed kollektiv løsning.
Juletræ af udtjente balletsko. På det Kongelige Teater. Så smukt kunstværk!
Ekstra lille billede… Noah (f. år 2000) med selvfældet juletræ fra min barndoms skov… Et træ der stod i vejen. 

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...