Madkultur

Grøn madkultur? Hvordan?

Vi spiser mindre og mindre grønt – og det er helt nødvendigt at sætte ind for at sikre danskernes sundhed og madkultur. Grønne madører i Tænketanken Madtanken er kommet med anbefalinger

Grøn nyhed: Madkulturens tænketank “Madtanken” er efter et omfattende og landsdækkende gruppearbejde hen over møder holdt i 2025 kommet med forslag til at vende en usund udvikling.

Formålet er, at unge og ældre danskerne igen kommer til at til at spise frugt og grønt. “Morgen, middag og aften”, som det ambitiøst hedder i planen – som også kaldes “en holistisk plan” – fordi man har forsøgt, at komme hele vejen omkring værdikæden.

Madtanken ønsker:

At øge den danske produktion af frugt og grønt markant.

At styrke madkulturen ved at gøre danskproduceret mad til et naturligt valg.

At fremme sundhed, klima og en robust grøn fødevareproduktion.

Direktør i Madkulturen, Judith Kyst, udtaler:

“Dansk frugt og grønt er under hårdt pres. Kun en mindre del af det, vi spiser, dyrkes herhjemme, selvom mange forbrugere foretrækker danske råvarer. Jeg er dybt imponeret og opløftet over, hvordan Madtankens medlemmer har samarbejdet og sat en ny dagsorden. Vi står nu med en samlet værdikæde, der er klar til at vende udviklingen i fællesskab, så vi kan få mere dansk frugt og grønt – morgen, middag og aften”.

Madtanken er Madkulturens tænketank bestående af 31 ”madtænkere” (se hvem nederst). Jeg har været en del af gruppen. Det har været et spændende gruppearbejde – som heldigvis fortsætter fremover. Jeg vil lige fortælle lidt om arbejdet og hvilke anbefalinger vi er kommet frem til. Og har du bidrag, så husk at skrive i kommentarsporet nederst.

Fra Madkulturens rapport – som kan læses her

Madkulturens pressemeddelelse skriver sådan her:

”Efter årtiers tilbagegang for dansk frugt og grønt lancerer 31 af fødevarebranchens mest centrale aktører nu anbefalinger til en samlet, fremadrettet plan.

Den skal vendeudviklingen til gavn for Danmarks sundhed, klima og forsyningssikkerhed, og ambitionen er klar:

I 2050 skal mindst 50% af vores frugt og grønt være produceret i Danmark”.

Fakta om frugt- og grønt-krisen:

• Kun 9% af frugten og 26% af grøntsagerne, vi spiser, er produceret i Danmark.

• Siden 2008 er seks ud af ti specialiserede frilandsgartnerier forsvundet.

• Gennemsnitsalderen blandt ejere af danske gartnerier er 61 år, hvilket skaber en akutudfordring for generationsskiftet.

• Kun 8% af danskerne spiser den anbefalede mængde frugt og grønt. 92 % gør ikke.

Vi er mange der håber, at momsen på frugt og grøn – samt økologi – vil blive prioriteret hurtigt af regeringen

Det her er virkelig noget, der ligger mange på sinde lige nu. Vi har talt om det her vores fællsskab på Den lille grønne avis i forbindelse med lempelsen af sukkerafgiften – se historien “Slik eller ballade?”. Rigtig mange havde store bekymringer her.

Samtidig. Det er et kæmpe problem, at sund mad er blevet så utrolig kostbar i Danmark.

Og det er et enormt problem, at avlere ikke oplever, at det kan betale sig at dyrke lokalt i Danmark. Vi er nødt til at finde systemiske løsninger og det haster.

De stigende fødevarepriser går ud over folkesundheden. Samtidig er det stærkt bekymrende, at vi ikke længere har forsyningssikkerhed hvad angår frugt og grønt fra dansk jord. Vi kan ikke længere brødføde os selv – men er afhængig af import udefra. Meget bekymrende i disse tider (det har jeg skrevet mere om her).

Madtankens ambitioner kort fortalt:

Andelen af danskproduceret frugt og grønt skal stige til 35% i 2035 og 50% i 2050.

Madtanken foreslår en samlet indsats med seks overordnede anbefalinger og 18 konkrete løsninger.

Maddannelse og inspiration skal understøtte en stærk grøn madkultur. Se mere nedenfor.

Anbefalingerne fra tænketanken er modtaget af Fødevareminister Jacob Jensen (V) – som lover at gå videre med dem

Madtankens løsningsforslag – en ”holistisk plan for dansk frugt og grønt” – det her er der blandt andet fokus på:

National satsning: Der er behov for en national plan og øget indsats for at sikre fremtiden for dansk frugt og grønt. 

Forbrugerens førsteprioritet: Målet er at gøre dansk frugt og grønt til det foretrukne valg for forbrugerne. 

Bedre rammevilkår: Der skal etableres bedre vilkår for danske producenter af frugt og grønt. 

Grønnere offentlige køkkener: Offentlige køkkener, herunder skoler, skal løftes grønt. 

Robust værdikæde: Der er brug for en stærk værdikæde, der omfatter både store og små producenter samt nicheproducenter. 

Maddannelse og inspiration: Børn og voksne skal inspireres og uddannes til at forstå og værdsætte en stærk grøn madkultur.

Læs meget mere i Madkulturens publikation her

Hvem er medlem af MADTANKEN?

Her er de fleste fra gruppen da vi mødtes med Fødevareminister Jakob Jensen forleden. Madtanken består af:

• Anders René Jensen, indkøbsdirektør, Rema 1000

• Claus Bech, direktør, Bejo Nordic

• Claus Krogh, head of Corporate Affairs, Lidl

• Claus Meyer, kok og gastronomisk entreprenør

• Dorrit Andersen, konsulent, Root Consult/Axel Månsson og bestyrelsesmedlem, Dansk Gartneri

• Eva Tingkær, vicedirektør, Diabetesforeningen

• Flemming Nør-Pedersen, viceadm. direktør, Landbrug & Fødevarer

• Henning Otte Hansen, seniorrådgiver, IFRO

• Henrik Vinther Olesen, Kommunikations- og CSR-chef, Salling Group

• Jacob Brejnholt Jacobsen, medejer, Torup Bakkegård

• Jakob Lave, branchedirektør DI Fødevarer, Dansk Industri

• Jens Nannerup, direktør, GASA Odense og bestyrelsesmedlem, Dansk Gartneri

• John Wagner, professionelt bestyrelsesmedlem og politisk kommentator

• Kristian Palmberg, direktør, Cater Grønt

• Louise Køster, medstifter, Levedygtigt Landbrug

• Mads Ulrik Pedersen, CEO, Nordic Greens Bellinge A/S

• Michael Allerup Nielsen, næstformand, Kost og Ernæringsforbundet

• Michael Kongstad, ejer, Glade Grøntsager

• Rasmus Prehn, administrerende direktør, Økologisk Landsforening

• Rasmus Willig, medstifter og forperson, Andelsgaarde

• Richo Boss, kædedirektør/CEO, Meny

• Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

• Sandra Villumsen, medstifter, Regenerativt Jordbrug

• Signe Wenneberg, foredragsholder og klimajournalist, Den Lille Grønne Avis

• Svend Brodersen, slotsejer, Gram Slot

• Søren Ejlersen, kok og iværksætter

• Thomas Roland, Chef for vareansvarlighed og kvalitet, Coop a.m.b.a. (har afløst Pernille Skipper i tænketanken)

• Trine Fisker, direktør, Gl. Estrup Gartneri

• Trine Krebs, grøn chef & fundraising, FOOD

• Uffe Krogh Jepsen, adm. dir., Dangrow

• Ulrich Christensen, strategisk indkøber, Hørkram

6 kommentarer

  1. Hvor er det et fint arbejde I har lavet.

    Jeg savner dog et fokus på hele konventionel/økologi problematikken.
    Vores natur (og vi) bliver forgiftet af det konventionelle landbrug og det bør være det naturlige valg at vælge økologi.

    Så i stedet for at man tænker ‘almindelig’ agurk kontra økologisk agurk, bør man vende det til at det almindelige ER det økologiske valg. Øge den økologiske produktion, sænke priserne på økologi mv. For selvfølgelig skal momsen sænkes på i hvert fald danske økologiske varer. Der skal være et incitament for at vælge økologi.

    Vi bør og skal tage vare på både vores natur og vores kroppe og det gør vi altså ikke ved at fylde os og den med pesticider.

    1. Hej M.Holm – det er uklart for mig om du savner fokus fra mig som journalist eller fra Madtanken? Begge steder er der virkelig meget fokus på økologi. Du må læse med her fast – så vil du se. Jeg har skrevet utrolig meget om økologi og har mere undervejs til næste uge…

    2. Du har 100% ret! Uden økologi vil vi ganske enkelt ikke hverken købe eller spise det! Det skal desuden ikke være dyrere at spise UDEN tilsat gift.

  2. Først og fremmest tak for alle dine gode artikler og det vigtige arbejde, du laver!

    Jeg synes altid, det er svært at vælge danskproducerede varer, når de ikke er økologiske. Hvad er egentlig det bedste valg, når man ikke kan få både økologisk og dansk?

    Som jeg oplever det, er det næsten kun madkasser på abonnement, der formår at kombinere det — i supermarkederne virker det i hvert fald ikke som en reel mulighed. Og jeg elsker at købe ind fysisk og ikke via nettet.

  3. Jeg oplever, at der er en stærkt stigende og meget seriøs interesse for selv at dyrke grønt af enhver slags – kan/bør den dimension også indtænkes i den del af formålet, der handler om at øge danskernes andel af grønt i kosten.

    1. Ja! Det oplever jeg også… Jeg har altid kunnet spare mange penge på at have en have. Har man æg, tomater, krydderurter og kål, så kommer man virkelig langt…ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *