Bæredygtighed

Økologi rimer ikke på økonomi

Søris er gået konkurs. Det er en katastrofe for det danske dagligvaremarked, hvor det er meget svært at få fat i dansk produceret økologisk frugt og grønt

Nyhed: Nu bliver det endnu mere vanskeligt for forbrugerne at få fat i DANSK økologisk grønt ude i butikkerne. Den sjællandske grønsagsproducent Søris er gået konkurs.

I 38 år havde den lille familievirksomhed Søris fra Ølstykke dyrket økologiske grøntsager

Nogle af jer vil kunne huske deres enorme spidskål, deres flotte gulerødder, deres fine græskar. Jeg kiggede altid efter Søris-mærket.

Søris har dyrket økologiske grøntsager siden 1987 – og her i slutningen af høstsæsonen kunne familien se, at det ikke gik mere – og de måtte indgive konkursbegæring torsdag den 30.oktober. Jeg har siden forsøgt at få et interview med Laura Algreen – yngste generation – og Jan Algreen, men de har efter betænkningstid ikke ønsket at udtale sig lige nu.

Nu hvor Søris måtte dreje nøglen om, så må økologien sige et sørgmodigt farvel til endnu en lille grøntsagsproducent, som ikke har været i stand til at få økonomien til at hænge sammen.

Markedet er for presset af discount og prisstigninger

Vi gør ikke – som samfund – noget for at gøre det muligt at få en ikke-underskudsgivende forretning ud af at levere mad til alle os andre. Det er helt vildt, når man tænker over det.

De økologiske produkter er billigere for samfundet

Som Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening sagde til Den lille grønne avis for kun to uger siden (link her):

”Lige nu – hvor der kun er en enkelt momssats – så tjener staten mere hver gang, der bliver lagt en økologisk vare i indkøbskurven end en ikke økologisk. Det holder ikke.

Især ikke hvis vi tænker, at den grønne omstilling – og med den også udbredelsen af mere økologi – skal være markedsdrevet.

Økologi er en fordel vores vandmiljø. Der er mere biodiversitet omkring de økologiske marker. Vores drikkevand bliver ikke truet af sprøjtegifte, når markerne bliver dyrket økologisk. Vi får ikke rester af sprøjtegifte i vores mad. Antibiotikaforbruget i husdyrholdet falder markant i økologisk drift, hvilket er meget væsentligt for at undgå problemer med resistens og store udgifter i sygehusvæsenet. Så de økologiske produkter fra økologiske landbrug er simpelthen meget billigere for samfundet. Fordi vi ikke skal betale for at rydde op efter produktionen – ligesom vi skal fra de konventionelle brug. Men lige nu er det desværre dyrere at producere økologiske fødevarer – og de bliver dyrere at købe for forbrugerne”.

Respekt for naturen

Søris skriver på soeris.dk: Søris er en dansk familievirksomhed igennem 4 generationer der siden 1987 har sat økologi på danskernes spiseborde. Gennem alle årene har vi været kendt for kompromisløs kvalitet og høj faglighed. I dag videreføres de økologiske traditioner af tredje og fjerde generation på Sørisgaard. I takt med at kokke, indkøbere og kvalitetsbevidste forbrugere har fået øjnene og munden op for vores varer, er Søris vokset sig større. Respekt for naturen og et brændende ønske om at gøre økologi tilgængelig for så mange som muligt. Det er den filosofi, hver eneste grøntsag fra Søris er fyldt med. Foto: Søris.

Endnu længere mellem Ø-mærkerne i grøntsagsdisken

Det er helt forfærdeligt, at vi som samfund ikke har gjort noget for at sikre selvforsyning, sundhed og ren jord – via en lønsom økologisk hjemme-produktion.

Vi kunne have fjernet momsen på økologi. Vi kunne have fjernet momsen på frugt og grønt (i stedet for punktafgiften på chokolade og slik! Som vores regering lige har gjort).

Vi kunne have givet små lokale økologiske producenter af lokal mad en forlomme, fordi vi har brug for dem. Ikke mindst nu, hvor vi taler om oprustning, prepping og selvforsyning.

Der findes ingen bedre måde at kunne klare sig selv i en krise, end at have mad nok fra sunde jorde i sit eget land. Det har vi ikke nu.

Selvforsyning

Lad os ikke blive historieløse. Lad os ikke glemme, hvad vores forfædre havde lært. Under 2.verdenskrig sultede befolkningerne i de andre europæiske lande. Vi gjorde ikke. Fordi vi var selvforsynende og endda kunne eksportere en smule.

Vi havde ingen børn, der døde af sult. I Holland alene døde 20.000 mennesker i den slemme vinter 1944-1945. Mange børn overlevede med alvorlige livsvarige mén af underernæring.

I Danmark vidste vi, at vi måtte fokusere på landbrug og fødevare-produktion og gav den siden så meget gas, at intet land er mere opdyrket end Danmark i dag. Men vi glemte intentionen: At producere god, sund, giftfri mad til mennesker – og at vi skulle kunne være selvforsynende, som vi havde haft glæde af at være før. Vi gik over til at holde masser af svin i fabrikker til eksport og til at dyrke foder til dyr på markerne.

Madkulturen er kommet med denne anbefaling til Fødevareminister og regering. Der er ikke sket noget endnu. Og nu mister vi producenterne.

Et erhverv forsvinder – er det hvad vi ønsker?

Familien Algreen har gennem fire generationer været pioneer og har dyrket økologiske grøntsager på markerne ved Ølstykke. På det seneste har Jan Algreen drevet virksomheden, som omfatter eget pakkeri og åben-gård i samarbejde med datteren Laura Algreen og en investor, Thomas Høy. Nu er det slut.

En opgørelse fra Madkulturen viser, at kun 26 pct. af de grøntsager, som vi spiser, produceret i Danmark. Siden 2008 er seks ud af ti specialiserede frilandsgartnerier forsvundet. Vi mister et helt erhverv – midt i den grønne omstilling – som Jan Algreen slutter med at skrive i sin pressemeddelelse. Hvor er det trist. For os alle sammen!

Læs mere her – alle tekster er friske og nye fra de seneste måneder

Jeg har skrevet interviews med branchen om, at det er en god ide at fjerne momsen på frugt og grønt her. Moms væk fra økologi

Jeg har skrevet om fagfolks anbefalinger til at fremme dansk produktion af grønt her

Jeg har skrevet om prisstigninger og at regeringen vælger slik over grønt her – i indlægget slik eller ballade

Jeg har skrevet om: Madaktivisme – hvad gør vi for at få ordentlige supermarkeder.

Jeg har skrevet om den manglende selvforsyning her

Jeg har skrevt om den krig, vi fører mod vores landskab her – min tale fra Landbrugsmuseet

Støt Den lille grønne avis – det er trange tider, der koster at lave journalistik og sende nyhedsbreve ud. Støt meget gerne som abonnent eller på MobilePay 580587

3 kommentarer

  1. Hej Signe. Jeg prøvelser din lille grønne avis. Den er superfin! Angående økogrøntsager og et dansk lokalt udbud – ville det nytte at lave en underskriftsindsamling til Folketinget med forskellige krav, der kan hjælpe produktionen og som Folketinget, hvis der kan samles nok underskrifter måtte forholde sig til? Kommer der ikke noget ud af det som beslutninger, kan det måske fremme interessen i befolkningen, så det alligevel på sigt kunne få betydning.

    1. Uha håber ikke det er “prøvelser” 🙂 Tak fordi du læser med… Ang. underskriftindsamlinger og borgerforslag. Der går aldrig en uge uden at nogen foreslår at JEG laver et borgerforslag. Men det gør jeg ikke, for min ting er at skrive og lave journalistik. Andre må meget gerne gøre det! Og under nogle af de seneste tekster om mad og økologi er der et link til en af den slags forslag…

  2. Jeg bor i Slangerup og har kunnet se, at vores brugs igennem de seneste nok 5 år har underprioriteret økologien væsentligt. Når jeg spørger svarer de at det er fordi der ikke er nok økkologiske varer at få fra deres centrallager … gad vide hvad der sker ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *